Jsme zvyklí, že když máme málo času a velký hlad, saháme po instantních potravinách. Čínská polévka z pytlíku je toho důkazem. Zkuste však využít pouze část obsahu, a to nudle. Vykouzlíte z nich plnohodnotný oběd za pár minut.

Čínské nudle

Nudle jsou jedním z nejzákladnějších ingrediencí čínské kuchyně. Liší se podle regionu tvarem, šířkou, surovinami i způsobem přípravy. Mohou být pšeničné, rýžové nebo pohankové, takže jsou vhodné i pro ty, kteří trpí nějakou potravinovou alergií nebo se snaží zhubnout. Nudle se jedly v Číně už před 200 lety př.n.l. za dynastie Chan, takže není divu, že existují tisíce a tisíce receptů, jak tuto surovinu připravit.

Čínská polévka

I Číňané často konzumují instantní polévku neboli ramen. Jediným benefitem je však to, že je připravená do tří minut. Domácí ramen váš však nejen zasytí, ale také z něj nebudete mít výčitky svědomí. Navíc, ingredience jsou levné, chutné a najdete je téměř v každé ledničce.

Na 4 porce budete potřebovat:

2 vejce, olivový olej, 4 stroužky česneku, 1 lžíci nakrájeného zázvoru, 4 šálky kuřecího vývaru, 100 g žampiónů nebo hub shiitake, 1 lžíci sójové omáčky, 3 balení nudlí, 3 šálky baby špenátu, 1 nastrouhanou mrkev, 2 lžíce nasekané pažitky.

Jak uvařit čínskou polévku

Vejce uvařte na tvrdo a odložte. Do hrnce nalijte olivový olej, přidejte česnek a zázvor a nechte rozvonět. Poté přidejte žampiony, sójovou omáčku, vývar a 3 šálky vody. Vařte tak dlouho, dokud houby nezměknou. Poté přidejte čínské nudle a vařte tři minuty. Na konec přimíchejte nastrouhanou mrkev, špenát a pažitku. Polévku ještě nechte vařit přibližně dvě minuty, dokud špenát nezačne vadnout. Podávejte v misce společně s vejcem. (Zdroj: https://damndelicious.net/2014/10/13/easy-homemade-ramen/)

Čínské nudle s kuřecím masem

Další jednoduchý recept jsou Teriyaki nudle s kuřecím masem, které jsou připravené za méně než 30 minut. Pokud však chcete, aby maso pořádně nasáklo sójovou omáčku, můžete si ho připravit předem a nechat ho hodinu marinovat.

Na 4 porce budete potřebovat:

2 balení čínských nudlí, 1 lžíci kukuřičného škrobu, 1/3 šálku sójové omáčky, 1/4 šálku hnědého cukru, 3 stroužky česneku, 1 lžíci čerstvě nastrouhaného zázvoru, 2 lžíce medu, půl kila kuřecích stehen, 1 lžíci olivového oleje, 1 čajovou lžičku sezamových semínek, 1 jarní cibulku nakrájenou na plátky.

Teriyaki omáčka

V malé misce smíchejte kukuřičný škrob a 1/4 šálku vody. Dejte ho pak stranou. V malé pánvi smíchejte sójovou omáčku, hnědý cukr, česnek, zázvor, med a 1 šálek vody a přiveďte k varu. Vmíchejte směs kukuřičného škrobu a vařte tak dlouho, dokud není omáčka hustá. Bude to trvat asi 2 minuty. Poté ji dejte stranou.

Maso zakápněte sójovou omáčkou a nechte alespoň 30 minut marinovat. Pokud nemáte čas, rovnou dejte maso na pánev, zakápněte ho sójovkou a opékejte dozlatova.

Nyní si uvařte čínské nudle, které pak smícháte s teriyaki omáčkou a masem. V misce je ozdobte sezamovými semínky a cibulkou. (Zdroj:https://damndelicious.net/2016/02/20/teriyaki-chicken-noodle-bowls/)

Pokud redukujete váhu, zmenšete porci nudlí a přidejte si k obědu velkou mísu salátu.

Smažené čínské nudle

Smažené nudle jsou běžné v celé východní jihovýchodní a jižní Asii. Existuje tisíce receptů, jak tuto pochoutku připravit. Samozřejmě si je můžete dát s masem, tofu nebo jen tak se zeleninou. Nejlepší jsou však s tím, „co dům dal".

Na 4 porce budete potřebovat:

Půl kila směsi zeleniny, kterou najdete v ledničce. Jako je mrkev, brokolice, paprika, květák apod. Použít samozřejmě můžete i hotovou mraženou směs na wok pánev nebo jednoduše to, co najdete v mrazáku. Poté cca 350 gramů nudlí, půl kila masa nebo jedno balení tofu, 1 lžíci olivového oleje, 1/2 lžičky sezamových semínek a na omáčku 1/4 šálku sójové omáčky, 2 lžíce ústřicové omáčky, 1 polévkovou lžíci hnědého cukru, 1 lžíci čerstvě nastrouhaného zázvoru a 2 stroužky lisovaného česneku.

Smažené čínské nudle co dům dal

V malé misce smíchejte sójovou omáčku, ústřicovou omáčku, hnědý cukr, zázvor a česnek. Na velké pánvi zahřejte olivový olej, přidejte maso nebo tofu a zakápněte je sójovou omáčkou. Přidejte zeleninu, uvařené nudle a zalijte omáčkou. Vše smíchejte dohromady a nechte smažit na pánvi po dobu tří minut. (Zdroj: https://damndelicious.net/2015/08/20/quick-chicken-and-broccoli-stir-fry/)