Alžběta II., která se stala královnou ve svých 25 letech, má celý život slabost pro sladkosti. Pochutná si na delikátní čokoládě špičkové kvality, ale sáhne i po té „obyčejné“ ze supermarketu. Nechává si připravit zdravější dezerty, ale i čokoládové pěny a piškotový dort. Na Vánoce se vždy těší na klasické perníčky. I když... klasické, vlastně ty královské!

Samokypřící mouka, co to je?

Než se vrhneme na recept, vysvětlíme si pojem „samokypřící mouka“, která se v surovinách objeví hned na začátku. Jedná se o hladkou pšeničnou mouku, která je obohacena o kypřící složky. V anglicky mluvících zemích je běžně k dostání. Tuto vychytávku, která šetří čas, si nechal patentovat bristolský pekař Henry Jones roku 1849. Mouku lze sehnat i u nás, ale pouze ve vybraných obchodech. Ale to vůbec nevadí, protože si jí můžete připravit doma: smíchejte 110 g hladké mouky, 1 g soli a 3 g prášku do pečiva.

Britské mleté koření

U nás na perníčky používáme perníkové koření, ale v Británii se připravují s trochu odlišnou směsí:

  • lžíce kvalitní mleté skořice
  • 2 lžičky mletého nového koření
  • 2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • lžička mletého hřebíčku
  • lžička mletého zázvoru
  • lžička mletého koriandru
  • ¾ lžičky mletého muškátového květu

Ingredience na perníčky

  • 200 g samokypřící mouky
  • 100 g nesoleného másla
  • lžička mletého zázvoru
  • lžička směsi koření
  • 25 g cukru krystal na poprášení
  • 75 g tmavě hnědého měkkého cukru
  • 45 ml mléka
  • poleva na zdobení

Jak na královské cukroví

Promíchejte mouku s kořením, přidejte máslo nakrájené na kostičky a vše spojte pomocí prstů. Poté přidejte mléko a pečlivě smíchejte. Vzniklé těsto zabalte do potravinové fólie a nechte odpočinout přes noc v lednici. Pokud tolik času nemáte, dopřejte těstu chlad alespoň dvě hodiny.

Po této době si předehřejte troubu na cca 180 °C. Těsto rozválejte podle sebe, ale to královské je vysoké 3 mm. Na plech, který je samozřejmě vyložený pečicím papírem, nasypte trochu krystalového cukru a vykrájené perníčky na něj vyskládejte. Šup s plechem do trouby! Perníčky pečte do zezlátnutí, raději na první várku důkladně dohlížejte.

Než začnete perníčky zdobit, nechte je vychladnout.

Cukrová poleva

Nejzákladnější a nejvíce používaná poleva na perníčky je tato: smíchejte jeden bílek s 200 g cukru moučka (nejlépe 3x prosátý), se lžící šťávy z citronu a míchejte metličkou do ztuhnutí. Poleva musí být tuhá tak, aby nestékala ze lžíce. Pak už stačí použít zdobící sáček a rozjet fantazii na plno!

Zdroje: www.toprecepty.cz, www.royal.uk, www.mashed.com