Po první světové válce se nejednalo zrovna o jednoduché období a jen málokdo si mohl dovolit sváteční hodování. Proto se poměrně dost šetřilo, a to i o Vánocích. Přesto se jednalo o dobu, kdy bylo opravdu co slavit. Tehdejší gastronomie dokonce zůstala dodnes nekonečnou inspirací všech kuchařů. Jaké vánoční cukroví tehdy patřilo k nejoblíbenějším?

Jak připravit prvorepublikové išelské cukroví se podívejte v tomto YouTube videu na kanále Toprecepty:

Zdroj: Youtube

Prvorepublikové Vánoce

V tomto období se na svátečních stolech objevovaly nejen ořechy a různé sušené plody jako například jablka, hrušky či švestky, ale i jednoduché domácí vánoční cukroví. Dodnes je proslulé svou chutí a nápaditostí. Které cukroví se tedy za první republiky peklo nejčastěji?

Masarykovo cukroví

Že byl prezident Masaryk velký mlsoun, se ví. Kromě svých oblíbených švestkových knedlíků s mákem miloval také oříškové cukroví, které má po něm dokonce dodnes pojmenování. Připravit ho zvládnou i úplní začátečníci. Stačí namočit ořechy na 2 hodiny do studené vody a pak je nahrubo nasekat. Přidejte k nim 300 g hladké mouky, 200 g másla, 100 g krupicového cukru, 1 polévkovou lžíci kakaa a 1 vaječný žloutek a vypracujte kompaktní těsto. Vytvarujte z něho válečky o průměru tak 4 cm a nechte v lednici ztuhnout. Následně pokrájejte na kolečka, pečte v předehřáté troubě na 180 °C, a ještě horké obalujte v cukru.

Zázvorky

Zázvorky, v kterých se dokonale pojí chuť citronu a zázvoru, byly oblíbené nejen za první republiky, ale některé hospodyně je dodnes pečou, a to během celého roku. Ušlehejte řádně dohladka šlehačem směs ze 150 g krupicového cukru, citronové kůry z 1 citronu, 5 g mletého zázvoru, 1 syrového vejce a 1 žloutku. Pak přidejte 150 g hladké mouky, špetku kypřicího prášku a směs propracujte v kompaktní těsto. Následně vyválejte na pomoučněném válu zhruba 3 mm vysokou placku a vykrajujte tvary dle libosti. Cukroví nechte na plechu přes noc v chladu a druhý den upečte v troubě předehřáté na 170 °C po dobu zhruba 10 až 15 minut dozlatova.

Sádlovky 

Hospodyně si tehdy uměly poradit i s nedostatkem másla. Jednoduše jej nahradily sádlem, čímž vznikl i název tohoto cukroví. V míse pečlivě smíchejte 150 g sádla, 170 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru a 2 polévkové lžíce kakaa. Vzniklé těsto vložte do ledničky, aby náležitě ztuhlo, nejlépe do následujícího dne. Rozdělte jej na několik dílů a z každého vyválejte placku, z ní vykrájíte asi 1 cm silná kolečka. Z každého pak vytvořte kuličku, rozmáčkněte ji jako koláček a doprostřed vložte trochu marmelády a mandli nebo ořech. Pečte na 170 °C po dobu 10 až 15 minut.

Související články

Zdroje: wwww.vitalia.cz, www.apetitonline.cz, www.fresh.iprima.cz