Karel Čapek byl jedním z nejvýznamnějších spisovatelů, známý intelektuál a zapálený vlastenec. Kromě toho byl také milovníkem nejen jídla a pití, ale velice dbal i na dokonale prostřený stůl a etiketu. Jaká jídla si nejraději dopřával? Spisovatel upřednostňoval českou kuchyni, a přestože mu některá jídla dobře nedělala, jedl alespoň ve skromném množství.

Jak připravit slané palačinky se sýrem se podívejte v tomto YouTube videu na kanále Jednoduše jídlo recepty+bonusova videa:

Zdroj: Youtube

Nejen pozdní snídaně, ale i večeře

Vzhledem k tomu, že si Karel Čapek rád přispal, většinou snídal kolem deváté. S oblibou si dával dva loupáky s máslem a kávu bez kofeinu se šlehačkou. Obědval kolem 13. hodiny a miloval obyčejné venkovské pokrmy. Oběd se skládal z polévky a hlavního jídla. U Čapků to byl většinou silný vývar z drůbežích drobů a jihočeské knedlíky zvané bosáky. Po obědě nastal čas na další kávu bez kofeinu společně s malým dezertem. Karel Čapek večeřel poměrně pozdě, a to až kolem 22. hodiny, a zpravidla večeři zapíjel pivem.

Největší favorit v jídelníčku

Mezi nejoblíbenější Čapkova jídla patřila hlavně svíčková, skopové na divoko nebo bramborové placičky. Stejně tak si velmi rád pochutnával na husí či játrové paštice. Ovšem jeho top jídlo byly dozajista slané plněné palačinky. Zkuste je připravit podle receptu, který zbožňoval.

Špenátem plněné smažené palačinky

Začněte přípravou palačinkového těsta. Nejprve v míse smíchejte 250 g polohrubé mouky s 1 syrovým vajíčkem, 0,75 litru mléka a špetkou soli. Veškeré ingredience řádně promíchejte metličkou do naprosto hladké směsi a nechte vzniklé těsto chvíli odležet.

Připravte si náplň

Mezitím si připravte náplň. Opražte slaninu pokrájenou na kostičky společně s cibulí do zlatova. Slaninu nechte řádně vypražit. Následně přidejte špenát a duste do změknutí.

Začněte smažit

Před první palačinkou nechte vždy pánev s trochou oleje předem rozpálit. Díky tomu se bude dobře obracet a nebude se připékat a trhat. Pak pozvolna každou z palačinek usmažte z obou stran.

Zastřené vejce

Karel Čapek miloval i kvalitní zastřené vejce, pokud si na něj netroufáte, můžete jej nahradit i volským okem. Nejde však o nic složitého. Stačí, když si do menšího hrnce nalijete vodu, přidáte pár kapek octa a přivedete k varu. V tuto chvíli udělejte v hrnci lžící nebo metličkou vír, do kterého opatrně vložte předem vyklepnuté vejce z misky. Pak vejce povařte jen 3 minuty a ihned ho vyjměte na malý talířek.

Můžete začít servírovat

Na každou palačinku rozložte připravenou náplň ze špenátu a slaniny a kraje přeložte směrem dovnitř. Díky tomu nebude náplň vytékat. Následuje zastřené vejce a posypat pokrm jarní cibulkou a řeřichou. Vejce osolte a opepřete dle chuti.

Související články

Zdroje: www.tv.nova.cz, www.toprecepty.cz, www.toprecepty.cz