Základem každého dobrého řízku je nejen kvalitní maso, ale také suroviny na jeho obalení. Určitě se vyplatí připravit si domácí strouhanku, která pozvedne chuť smažených řízků na vyšší úroveň.

Nejlepší je mlýnek

Dokonalou domácí strouhanku připravíte ze suchého bílého pečiva, jako jsou rohlíky, housky, veka nebo bagety. Nejlepší je použít ruční mlýnek, který má kovový bubínek s jemným struhadlem, pokud jej nemáte, můžete pečivo nastrouhat na struhadle, nebo jej v sáčku nadrtit válečkem. Mnoho hospodyněk dává poslední dobou přednost elektrickému sekáčku.

Dobře uskladněte

Před mletím či strouháním pečivo nalámejte na kusy, rozprostřete ho plech, zakryjte utěrkou a nechte ho na suchém a teplém místě dokonale vyschnout. Připravte si pouze takové množství, které aktuálně spotřebujete. Pokud chcete připravit strouhanku do zásoby, mějte na paměti, že je nutné ji velice dobře uskladnit. Znamená to uzavřít ji do vzduchotěsné nádoby, protože strouhanka může snadno navlhnout a plesnivět. Takto skladovaná strouhanka vydrží minimálně měsíc.

  • Náš tip: Rozprostřete strouhanku na plech a dejte ji do trouby vyhřáté na 120 °C asi na 20 minut. Budete mít jistotu, že je dokonale suchá.

Obrácené řízky podle režiséra Zdeňka Trošky

Suroviny:

  • 8 vepřových nebo kuřecích plátků
  • sůl
  • pepř
  • domácí strouhanka
  • 4 vejce
  • oblíbené koření
  • olej na smažení
  • 500 g brambor
  • 250 ml smetany ke šlehání

Postup:

  • Maso pečlivě rozklepejte na tenké plátky, osolte, opepřete a obalte v domácí strouhance. Tu můžete do řízků paličkou i zaklepat, aby se při manipulaci příliš nedrolila.
  • Vejce rozšlehejte s kořením a obalené maso v něm namočte ze všech stran.
  • Na pánvi rozehřejte olej a řízky zprudka osmažte z obou stran. Brambory oloupejte a nakrájejte na plátky.
  • Hotové řízky vložte do zapékací mísy, zakryjte je plátky brambor a vše osolte. Zalijte smetanou a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečte, dokud brambory nezměknou.

Zdroje: magazin.recepty.cz, www.bbcgoodfood.com