Zdroje: www.youtube.com, fresh.iprima.cz

Vyzkoušejte obrácený jablečný koláč

Obrácený koláč je skutečně celý naruby. Je to v podstatě jablečný páj. Křehké těsto ovšem není vespod, ale nahoře. Počítejte s tím, že těsto je potřeba připravit asi hodinu předem a nechat odležet v lednici. Mezitím si budete moci nachystat ovoce vařené v karamelu a koření. Na obrácený koláč se hodí výborně jablka se skořicí. Hrušky vyniknou v kombinaci s badyánem.

Jak na těsto obráceného koláče

Na těsto si nachystejte:

  • 225 g hladké mouky
  • 90 g krupicového cukru
  • 1 celé vejce
  • 40 g másla
  • Špetku soli

Všechny ingredience dejte do mísy a rukou vypracujte pevné těsto. Až se hmota pěkně propojí, uložte jej zabalené v potravinářské fólii nebo sáčku do lednice alespoň na hodinu.

Jablka na obrácený koláč připravíte snadno

Očistěte ovoce od slupek i jádřinců a nakrájejte jej na půlky nebo čtvrtky. Na pánvičce na středním ohni zahřejte máslo s cukrem a vařte jej do zezlátnutí. Pak přidejte koření, zamíchejte a vložte ovoce, které se bude v karamelu vařit 10 minut. 5 minut z jedné strany a 5 z druhé. Ovoce musí být tolik, aby zcela zakrylo dno formy na pečení.

Na karamel budete potřebovat

  • 40 g másla
  • 100 g krupicového cukru
  • lžičku skořice nebo pět kousků badyánu

Bohatě máslem vymažte formu na pečení o průměru cca 28 cm. Přemístěte na ni ovoce, tak aby zcela zakrývalo dno formy. Z lednice vytáhněte těsto a dobře je rozválejte, tak aby byla plocha těsta o něco větší než forma. Pomocí válečku přeneste těsto na formu a přikryjte jím uvařené ovoce. Mírně přesahující kraje zabalte pod těsto. Propíchejte jej vidličkou, aby se nepotrhalo a mohla unikat pára, a dejte péct do předehřáté trouby na 180 °C na asi 30 minut až zezlátne.

Jablečný koláč obraťte a servírujte

Po skončení pečení nechejte koláč chvilku odpočinout. Pak přiložte tác nebo servírovací talíř z vrchu na formu. Držte pevně z obou stran a překlopte koláč na tác. Teplý obrácený koláč se obvykle servíruje s kopečkem vanilkové zmrzliny.