Koláč naruby, vzhůru nohama nebo obrácený… Francouzský Tarte Tatin má u nás hodně názvů, z obyčejného nepovedeného koláče se stal věhlasnou delikatesou, podle které se dokonce hodnotí restaurace!

Legenda praví, že za jeho vznik vděčíme Stephanie, jedné ze sester Tatinových, která ve svém hotelu pekla koláč, ale do dortové formy dala omylem dříve jablka než těsto. Proto těsto položila na jablka, koláč upekla a po upečení otočila. Koláč měl u hostů velký úspěch a od té doby (konec 19. století) se jeho recept rozletěl po celé zemi a také za hranice. Dnes se připravuje i s jiným ovocem, posypaný oříšky, bylinkami, podává se i se zmrzlinou.

Meruňkový obrácený koláč

  • Na ovocnou náplň:
  • 12 - 15 ks zralých meruňek
  • 50 g másla
  • 100 g třtinového cukru
  • Na těsto:
  • 120 g hladké špaldové mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 100 g třtinového cukru
  • 80g másla ( pokojová teplota )
  • 3 vejce (oddělte žloutky a bílky)
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • Na dozdobení:
  • 1 hrst pistácií nebo mandlových plátků
  • levandule nebo tymián
  • Postup:
  • Meruňky opláchněte, nechte okapat, rozpulte a vypeckujte. Pánev vhodnou do trouby o průměru asi 26 cm rozehřejte na středním plameni. Nechte rozpustit máslo a nasypte třtinový cukr. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí a nevznikne karamel.
  • Do pánve s karamelem vyskládejte půlky meruněk a dejte zapéct na 10 minut do trouby vyhřáté na 170 °C.
  • Mezitím smíchejte mouku s kypřicím práškem.
  • Máslo vyšlehejte s cukrem a postupně zapracujte žloutky.
  • Na závěr vmíchejte zakysanou smetanu a směs vlijte do mísy k mouce. Dobře zamíchejte. Bílky vyšlehejte na pevný sníh a opatrně zapracujte do těsta.
  • Vyndejte pánev z trouby, na meruňky vylijte těsto a dejte znovu péct, a to na asi 30 minut.
  • Hotový koláč opatrně vyklopte na talíř, posypejte pistáciemi nebo mandlovými lupínky a ozdobte bylinkami.

Zdroje: kitchenstory.cz, regiony.rozhlas.cz