obrázek z archivu ireceptar.cz

Ochutnejte papáju, ovoce andělů. Je lahodná a pomáhá při dietě

Dužina papáji je výjimečně jemná a přímo se rozplývá na jazyku. Chuť je sametově sladká, ne každému však papája voní. Plod je třeba nechat nejprve dozrát, pak pečlivě odstranit semena.

Zralý plod papáji má žlutooranžovou slupku. Kupujeme je však zelené a doma je necháme na teplém a světlém místě dozrát. Po rozkrojení nejprve odstraníme semena, která jsou uprostřed, a poté krájíme samotnou dužninu na plátky jako meloun, slupku seřízneme nožem. Dužnina je jemná, sladká, trochu připomíná cukrový meloun. Krištof Kolumbus plody pojmenoval „ovoce andělů“. Plátky papáje chutnají jako dezert i samotné, výborně se hodí také do ovocných salátů, zvláště v kombinaci s citrusovými plody nebo s rybízem. Jsou vhodné i do koktejlů a smoothies. Tipy na labužnické recepty najdete zde.

Dužina papáji je lahodná a jemnáDužina papáji je lahodná a jemnáAutor: Shutterstock.com / Nitchakul Sangphet

Ovoce vhodné při dietě

Papáje obsahují vitaminy B1, B2, B5, C, provitamin A, vitamin E, hořčík a vápník a enzym papain, který v lidském těle pomáhá štěpit bílkoviny na aminokyseliny. Papája se stejně jako ananas v rozumné míře doporučuje při boji s nadváhou.

Papája, velký a plodný tropický stromPapája, velký a plodný tropický stromAutor: Shutterstock.com / SOUTHERNTraveler

Strom nebo pokojová rostlina?

Papája (Carica papaya) pochází z vlhkého tropického pásma Střední Ameriky. Rostlina dorůstá až do výšky deseti metrů a bohatě plodí. Semínka můžete zasít a papáju pěstovat i doma. Do deseti metrů nevyroste, ale rozhodně bude nevšedním společníkem a možná se jednou dočkáte i vlastních plodů.

Akční letáky