Kdo rád peče, tak se oddělování žloutku od bílku téměř nemá šanci vyhnout. Zatímco pro někoho rozdělení obsahu čerstvého vajíčka na žloutek a bílek představuje rutinu, pro jiné je to téměř noční můra. Navíc pokud se do bílku dostane část žloutku, můžeme na kvalitně vyšlehaný sníh či dokonalou bílkovou polevu zapomenout.

Základem úspěchu: čerstvá vejce

Úspěch je v kuchyni často podmíněn kvalitními surovinami. Jak vybrat kvalitní vejce jsme psali v článku Jak bezpečně poznat čerstvá vejce. Udělejte si test ve sklenici s vodou Pokud občas zápolíte s tím, že se vám protrhne blána obalující žloutek a vnitřek žloutku vyteče do bílku, pak se zaměřte na opravdu kvalitní a čerstvá vejce. U takových je totiž tato membrána poměrně pevná a elastická.

Kuchařská klasika – bez dalších pomůcek

Od 50. let 20. století se kniha Vaříme zdravě, chutně a hospodárně dočkala 16. vydání a stotisícových nákladů. Obsahuje nejen recepty, ale i doporučení jak vybírat jednotlivé suroviny a podobný popis jednotlivých kroků. Nechybí tedy ani rada, jak oddělit žloutek od bílku tím nejobyčejnějším způsobem, tedy bez použití dalších pomůcek:

„Syrová vejce rozbíjíme tak, že jimi v polovici prudce klepneme o ostrou hranu šálku. Chceme-li oddělit žloutek od bílku, oddělíme oběma palci poloviny skořápky od sebe a pak obsah přeléváme z jedné do druhé, až bíle vyteče do podstaveného šálku a žloutek zůstane ve skořápce. Zbytek bílku odřízneme od žloutku hranou skořápky a zbytek bílku ze skořápky vytíráme palcem. Bílky dáváme do širokého šálku, abychom, je-li třeba, mohli skořápkou vytáhnout kousíček žloutku, který spadl do bílků.“

Žloutky snadno oddělíte pomocí PET lahve

Kdo si tohle nezkusil, možná bude vrtět hlavou nad možností provedení. Zatímco žloutek slepičího vejce má tvar zploštělé koule o průměru 32–40 mm, hrdlo plastové lahve je výrazně užší – je široké jen 22 mm. Samozřejmostí by měla být čerstvá vejce – pak opravdu blána žloutku zůstane neporušená.

Vejce opatrně rozklepneme o hranu (např. stolu, misky) či tupou hranou čepele nože tak, abychom neporušili blánu obalující žloutek. Obsah vejce vylijeme do širší misky či jiné podobné nádoby. Pak použijeme čistou PET lahev, bohatě stačí menší velikost (průměr hrdla bývá stejný u malých i velkých lahví). Lahev lehce stiskneme a její hrdlo přiložíme nad žloutek. Stisk lahve povolíme a v tu chvíli se žloutek velmi snadno dostane do lahve. Snadno ho za pomoci lahve přemístíme tam, kde jej potřebujeme. Na internetu kolují videa, jak můžeme do lahve dostat i více žloutků najednou. Vhodnější je však přemisťovat žloutky jednotlivě – při více žloutcích se do lahve dostane snadno i část bílku a ten pak zas musíme dostávat ven. Nevýhodou této metody je ne zcela snadné vymývání použité lahve. Pokud se vám trik zalíbí, je možné zakoupit rybičku ze silikonu, která funguje na stejném principu.

Další triky jak oddělit snadno žloutek od bílku

Pokud nechcete kupovat speciální oddělovač či odlučovač bílků, pak se podívejte na následující video. Ukazuje, jak snadno oddělíte žloutek pomocí prstů, 2 vidliček či 2 malých skleniček. Oddělovače bílků připomínají jakési děravé lžíce – vyklepnete do nich vejce a bílek vyteče otvorem do misky. Podobným způsobem můžeme využít trychtýř, děrovanou lžíci či odpěňovačku.

Zdroj: Youtube