Šťavnaté a křupavé řízky jsou v českých domácnostech poměrně oblíbeným pokrmem. A když už se doma připravují, tak rovnou ve větším množství. Často tak zůstanou i na druhý den. Pokud nepatříte mezi zastánce názoru, že ohřívaný řízek může být chuťově jako ten čerstvý, jste na omylu. Když budete dodržovat některé osvědčené vychytávky, dosáhnete kýženého výsledku.
Jak řízky obalovat? Na to se podívejte na YouTube videu na kanále Rady ze života-Life Advice & Music:
Druh masa dle vaší chuti
Řízky jsou masovou lahůdkou, které jen tak někdo neodolá. Je na vás, z jakého masa si je připravíte. Někdo dává přednost klasice z vepřového či telecího, ale příznivci lehčích pokrmů mnohdy raději upřednostní maso kuřecí nebo krůtí. Řízky však můžete připravit i z masa králičího nebo z divočiny. Jak tedy na správné ohřívání již usmažených kousků?
Klasická trouba
Pokud chcete docílit perfektní chuti a křupavosti, ohřívejte řízky v troubě pomalu! Jinak by byly „gumové“. Nejprve řízky vyjměte na půl hodiny z lednice, aby později neutrpěly tepelný šok. Rovnoměrně je rozložte na pekáč vyložený pečicím papírem a poté je vložte do předem předehřáté trouby na 160 °C. Ohřívejte cca 5 minut, pak je otočte a nechte dalších 5 minut v troubě. A fígl na závěr? Klíčem k úspěchu je nechat pak řízky alespoň dvě minuty odpočinout, aby se teplo uvnitř masa rovnoměrně rozložilo a trojobal získal původní křupavost.
Mikrovlnná trouba
Pokud máte málo času, můžete využít i ohřívání řízků v mikrovlnce. Tento způsob je rychlejší. Hrozí zde však riziko vysušení masa. Když však řízky předem vložíte do mikrotenového sáčku, který nesmíte uzavřít, ale je nutné ho nechat lehce pootevřený, budou řízky stále velmi chutné a plné šťávy. Pak je ohřejte běžným způsobem. Můžete vyzkoušet i trik s máslem. Položte na řízky menší kousky másla a ohřejte je na větší výkon. Použitý tuk se rozpustí a vytvoří krustu, jako byste řízek právě osmažili.
Pánev
Stejně tak můžete řízky opětovně ohřát na pánvi. Nechte rozpustit trochu sádla a maso pak z obou stran osmažte tak, aby bylo dostatečně prohřáté.
Horkovzdušná fritéza
Pokud jste vlastníky této moderní vymoženosti, stačí v ní řízek na pár minut opéct nasucho. Bude jako čerstvý a uchová si nejen svou křupavost, ale i plnohodnotnou šťavnatost.
Zdroje: www.life4.cz, www.svetcestovatele.cz, www.sportuj.com