Za prvé bychom tam neměli pokrmy dávat v plastových nádobách, protože by se z nich při procesu ohřívání mohly do jídla uvolňovat zdraví škodlivé látky. Výjimkou jsou speciální plastové misky do mikrovlnné trouby z polypropylenu, které snášejí vysokou teplotu. Také tam nepatří kovové nádobí, alobal ani nádobí třeba se zlaceným dekorem, protože mikrovlnné záření se od kovu odráží, a v mikrovlnce by vám to pěkně jiskřilo.

A jaké jídlo do mikrovlnky nepatří?

Žádné jídlo ve velkém množství, protože mikrovlnná trouba ohřívá nerovnoměrně. Velké množství je proto lepší ohřát na sporáku nebo v klasické troubě. Do mikrovlnky dáváme menší množství jídla, typicky po jedné porci. Také bychom v ní žádné jídlo neměli ohřívat více než jedenkrát a místo prudkého ohřevu je lepší mikrovlnku nastavit spíš na menší výkon a o pár minut delší čas, kvůli likvidaci případných škodlivých bakterií. Přesto ani s dodržením všech zásad do mikrovlnky nepatří tyto pokrmy:

Brambory - tahle oblíbená příloha při ohřátí ztrácí svoji chuť, a navíc hrozí, že pokud po prvotním uvaření dlouho chladly při pokojové teplotě, vytvoří se v nich nebezpečný botulotoxin, na který ohřev v mikrovlnce rozhodně nestačí. Proto je lepší udělat si brambor jen tolik, kolik zvládnete najednou sníst, a nenechávat je na později.

Rýže - do mikrovlnky nepatří z podobného důvodu jako brambory. I po uvaření v ní mohou přežívat škodlivé bakterie, které se, hlavně pokud ji urychleně nezchladíte, začnou množit. Následný ohřev v mikrovlnné troubě tento problém nevyřeší, takže je opět lepší udělat si rýžovou přílohu k jídlu vždy čerstvou.

Kuřecí maso - ohřívat již uvařené nebo pečené kuře je možné, ale je potřeba, aby se řádně a rovnoměrně prohřálo. Nesmí v něm totiž zůstat žádné škodlivé bakterie, které by mohly způsobit zdravotní potíže. Rovnoměrné a důkladné prohřátí ale zajistí spíš klasická trouba, proto jí dejte v tomhle případě přednost.

Houby - tato specifická potravina se opětovným ohřevem stává méně stravitelnou, což může být problém, protože houby obecně nepatří mezi lehce stravitelné pokrmy. Na vině je změna složení bílkovin, ke které při ohřevu dochází. Pokud by navíc houby byly po přípravě dlouho při pokojové teplotě, mohly by se v nich pomnožit škodlivé bakterie, které by se mikrovlnným ohřevem nezničily. Houby proto snězte hned po primární přípravě, a pokud vám nějaké zbudou, dejte je do ledničky a později snězte raději studené.

Celer, červená řepa, špenát - tyto výborné a zdravé potraviny obsahují dusičnany, které jsou zdraví neškodné, ovšem při mikrovlnném ohřevu se z nich stávají rakovinotvorné nitrosaminy. Pokrmy z těchto surovin proto raději ohřejte na normálním sporáku.

Vejce - již připravená vajíčka se po opětovném ohřátí stávají toxickými, takže je neohřívejte vůbec, ani v mikrovlnné troubě, ani jinak. V mikrovlnce nezkoušejte ani vařit vajíčko natvrdo, protože by se v něm při zahřívání vytvářela pára, která by způsobila jeho explozi. V lepším případě byste museli čistit mikrovlnku, v horším by vám natlakované horké vajíčko mohlo při vyndávání bouchnout rovnou do obličeje.

Zdroje: itesco.cz, vitalweb.cz