Horké letní dny volají po něčem chladivém a osvěžujícím. Vyzkoušejte tradiční mexický nápoj, který vás okouzlí nejen svou chutí, ale i rychlostí přípravy. Okurková agua fresca je v létě skvělým zdrojem hydratace, ale zároveň skrývá i řadu příjemných zdravotních benefitů. Nápoj je oblíbený nejen v Mexiku, ale získává si stále větší oblibu i v našich končinách.
Jak na přípravu dokonalého okurkovo-limetkového aqua freska? Podívejte na toto YouTube video na kanálu Cooking Noc Claudia:
Historie agua frescy
Agua fresca, což v překladu znamená „chladná voda“, má v Mexiku dlouhou tradici. Chutný nápoj se připravoval již před příchodem Evropanů, kdy se využívaly místní plody a bylinky. Původně se jednalo o nápoj určený pro všechny společenské vrstvy, od prostých lidí až po šlechtu. S dobytím Mexika se do přípravy agua frescy začaly přidávat i evropské ingredience jako je cukr a citrusové plody.
Proč je okurková agua fresca zdravá
Okurková agua fresca je nejen skvělé chuti, ale také je velmi zdravá. Okurky obsahují vysoký podíl vody, což z nich dělá ideální potravinu pro hydrataci organismu. Kromě toho jsou bohaté na vitamíny, zejména K a minerály jako například draslík a hořčík. Bylinky, které se do fresky přidávají, nejčastěji máta, mají antibakteriální účinky a podporují dobré trávení.
Potřebné ingredience
K přípravě tohoto nápoje budete potřebovat 3 malé okurky nakrájené na kostičky, 10 lístků čerstvé bazalky nebo máty, 2 celé limetky pokrájené na větší kusy, 1 lžíce pasty z citronové trávy nebo čerstvou citronovou trávu, lze použít i zázvor. Dále využijete 1/2 šálku cukru, 1/4 šálku medu 4 šálky vody a led na servírování.
Postup přípravy
Smíchejte okurky, bazalku, limetky, citronovou trávu, cukr, med a 2 šálky vody a umixujte je do hladké směsi. Následně nápoj přeceďte přes síto do džbánu a zbylou dužinu zlikvidujte. Vmíchejte další 2 sklenice vody, dejte vychladit do lednice a podávejte s ledem a s pár snítky bylinek.
Pár tipů na závěr
Pro výraznější chuť můžete přidat do agua frescy i další ingredience, jako je například kousek zázvoru nebo špetka chilli papriček. Agua frescu si můžete velice snadno připravit i z jiného ovoce nebo zeleniny, například z melounu, jahod nebo řapíkatého celeru.
Zdroje: www.pinchofyum.com, www.zijemehomemade.cz, www.shape.com