Ve chvílích, kdy letní venkovní teploty stoupají stále výš a dny jsou plné prudkého slunce, nemáme zpravidla chuť na teplá a těžká jídla. Ideální variantou je totiž něco, co nás nejen příjemně zasytí, ale hlavně i osvěží. A skutečným pokladem studené kuchyně je v horkých dnech právě okurková polévka!
Jak připravuje ledovou okurkovou polévku šéfkuchař Roman Paulus? Podívejte se na toto zajímavé YouTube video na kanálu Kuchyně Lidlu:
Proč je okurková polévka hitem léta?
Protože mají okurky vysoký obsah vody, pomáhají doplnit potřebné tekutiny a tělo je lépe hydratované. Zelenina obsahuje velice nízké množství kalorií, a tudíž se jedná o ideální volbu pro všechny, kteří si chtějí udržovat svou stálou váhu, případně zhubnout. Okurky jsou i zdrojem užitečných vitamínů, minerálů a antioxidantů, které posilují imunitu. A studená okurková polévka vám zároveň přinese i okamžitý pocit osvěžení.
Potřebné ingredience
K přípravě této vynikající polévky si připravte 2 středně velké salátové okurky a bylinky. V tomto případě svazek čerstvého kopru, pažitky a petrželky. Budete potřebovat také 1 citron, 1 stroužek česneku, 1,5 hrnku kvalitního bílého jogurtu, nejlépe řeckého, ¼ hrnku olivového oleje, 2 polévkové lžíce pasty tahini, rýžový ocet, sůl a pepř.
Příprava okurek
Okurky náležitě omyjte a uřízněte jim oba konce. Pak je podélně rozřízněte napůl a lžičkou vydlabejte vodnaté středy a případná semena. Okurku nakrájejte na menší kousky, většinu vložte do mixéru a nechte si část na ozdobení polévky na talíři.
Dodejte bylinky a další ingredience
K okurkám přidejte lehce pokrájené bylinky, tedy 2 polévkové lžíce kopru, stejné množství petrželky a ¼ hrnku pažitky. Následně dodejte veškeré výše uvedené suroviny a vše společně umixujte, dokud vám nevznikne krémově hladká polévka. Pak polévku umístěte do lednice a podávejte nejdříve po 4 hodinách. Pokud to jde, nechte ji chladit do druhého dne.
Pár tipů na závěr
Do okurkové polévky se perfektně hodí nasekané vlašské ořechy nebo mandle či opražená slunečnicová semínka. Můžete samozřejmě experimentovat s různými bylinkami jako je máta, bazalka nebo oregano. Pokud holdujete pikantním chutím, lze dodat i chilli papričky.
Zdroje: www.thekitchn.com, www.ceskatelevize.cz, www.apetitonline.cz