Zdroje: www.toprecepty.cz, en.wikipedia.org

Okurky nejsou jen zelenina bez chuti

Okurky jsou nejen oblíbené a zdravé, ale také nekalorické a plné vody. Jsou ideální potravinou pro všechny, kteří se chtějí v létě zasytit bez obav o štíhlou linii. Okurky podporují hydrataci organismu, obsahují vlákninu, vitamín K, který je důležitý pro zdraví srdce a kardiovaskulárního systému i zdraví kostí. Vitamín A obsažený v okurkách je přínosný pro zrak, imunitu i podporu reprodukčního systému.

Ideální spojení s jablečným octem a mátou

Okurky se nejčastěji kombinují s něčím kyselým a zde přichází na řadu jablečný ocet, citron nebo dokonce kefír. Můžete si vybrat, která z kombinací je vám nejpříjemnější.

Používání jablečného octa má řadu výhod. Jsou to především jeho pozitivní účinky na lidský organismus, mezi které patří ozdravení pokožky i vlasů, harmonizace krevních cukrů, očista organismu, zlepšení zažívání, ale také lepší kontrola váhy a hubnutí.Mentol obsažený v mátě tiší chuť na sladké a harmonizuje trávicí systém.

Okurky, máta i jablečný ocet podporují hubnutí a obecně jde o velmi zdravé potraviny, které by bylo škoda nekombinovat. Ideálním a snad úplně nejjednodušším receptem je proto okurkový salát. Připravujete si jej doma, anebo jej máte v paměti jako podivnou zelenou kaši ze školních jídelen?

Famózní tukožroutský okurkový salát

Přichystejte si delikátní okurkový salát, tak jak ho máte rádi vy. Zcela postačí několik obyčejných ingrediencí, které jistě máte doma.

Okurku umyjte a odstraňte slupku, pokud vám vadí velká semena uvnitř, můžete odstranit i ta. Nastrouhanou okurku (strouhat můžete i na kolečka) nechejte v misce a napřed ji dobře nasolte, aby pustila vodu. V misce smíchejte 2 lžíce vody a 1 lžíci cukru. Pár lístků čerstvé máty nasekejte nadrobno, přidejte do salátu a vše dobře promíchejte. Až pak přidejte i 2 lžíce jablečného octa. Zalijte připraveným nálevem a dochuťte pepřem. Nechte alespoň hodinu chladit v ledničce a podávejte.

Náš tip

Do salátu můžete přidat i na tenká kolečka nakrájenou červenou cibuli, strouhanou mrkev a třeba i trochu domácího kefíru nebo balkánského sýra.

Související články