Rolky s tuňákem
Dají sice trochu víc práce, ale vypadají tak efektně a budou chutnat nejen jako lehký letní předkrm.
4 porce, 30 minut
225 g tvarohu
2 lžíce zakysané smetany
80 g uzeného lososa
2 lžíce kopru, nasekaného
po ½ lžičce granulovaného česneku, mletého pepře a soli
2 velké okurky
Tvaroh smíchejte se smetanou, koprem, česnekem, pepřem a solí. Pokud chcete, vmíchejte i na malé kousky nakrájeného lososa, nebo nakrájejte větší kusy a ty pak zabalíte doprostřed rolek. Velkou škrabkou nakrájejte z okurek dlouhé pruhy. Každý potřete tvarohovou pomazánkou, a pokud jste do ní nemíchali lososa, položte kousek na začátek plátku. Pak okurku zarolujte, a pokud chcete, spíchněte párátkem.
Okurkové sendviče
Jednoduchá svačina do práce stejně jako bezmasé pohoštění na piknik nebo letní oslavu.
4 kusy, 10 minut
120 g smetanového sýra
po 1 lžíci řeckého jogurtu, nasekané pažitky a kopru
¼ lžičky mletého pepře
4 plátky chuťově výraznějšího chleba
½ okurky, na plátky
Sýr pokojové teploty promíchejte s jogurtem, bylinkami a pepřem. Pomazánkou namažte chleba, dva obložte okurkou a přiklopte druhými dvěma krajíci. Rozkrojte na trojúhelníky a zabalte s sebou ven.
Tip: Okurkové sendviče se někdy připravují z bílého toastového chleba, ale pak jsou většinou mdlé. Lepší je použít celozrnný chléb, ale dobrý je na sendviče také žitný, semínkový nebo jiný výraznější chleba.
Vepřové kotlety s okurkovým relishem
Relish je něco mezi dipem a salátem z velmi malých kousků zeleniny. Skvěle se hodí nejen ke grilovaným masům nebo zelenině.
4 porce, 25 minut
4 kotlety
1 lžíce olivového oleje
sůl a pepř
Na relish:
1 rajče
½ okurky
2 jarní cibulky
½ červené chilli papričky
po 1 lžíci olivového oleje, hladkolisté petrželky a limetové nebo citronové šťávy
Kotlety potřete olejem a nechte je krátce odležet. Pak je ogrilujte tak, jak je máte rádi, podle tloušťky masa alespoň 5 minut z každé strany. Hotové maso osolte, opepřete a nechte krátce odležet. Mezitím připravte relish. Rajče rozpulte a odstraňte semínka. Okurku i cibulky nakrájejte na kostičky, chilli papričku na velmi jemno, petrželka najemno. Smíchejte se zbytkem surovin a podávejte na kotletách nebo stranou.
Okurková polévka
Ideální pro zužitkování trochu vodnatých a trochu oschlých kousků ze zahrady. Navíc je vynikající teplá stejně jako studená.
4 porce, 20 minut
2 lžíce olivového oleje
svazek jarní cibulky
1 lžička římského kmínu
1 okurka
½ hlávky salátu nebo čínského zelí
300 g hrášku
1 litr vody nebo zeleninového vývaru
sůl a pepř podle chuti
jogurt nebo ochucený olej na dochucení
Na oleji krátce orestujte na kolečka nakrájenou cibulku. Přidejte římský kmín, nechte jen velmi krátce rozvonět a pak přisypte veškerou zeleninu. Zalijte litrem horké vody nebo vývaru a nechte zeleninu asi 7 minut povařit – aby zkřehla, ale nerozvařila se. Pak vše rozmixujte ponorným mixérem dohladka. Ochutnejte, podle chuti osolte a opepřete a podávejte polévku samotnou, případně s kopečkem jogurtu anebo zakápnutou ochuceným olejem.
Tip: Ochucený olej použijte podle chuti, protože polévka je velmi jemná a dobře se spojí téměř s čímkoli. Určitě se nebojte zkusit bylinkový, česnekový nebo třeba chilli olej.
Květáková rýže s okurkovou raitou
Zkuste pro jednou vyměnit klasickou rýži za tu, kterou tvoří jen květák. Příprava je snadná a rychlá, a zvýšíte tak počet svých denních porcí zeleniny.
4 porce, 45 minut
1 květák
1 lžíce oleje
Po 1 lžičce kurkumy a mletého koriandru
2 bobkové listy
½ lžičky římského kmínu
1 konzerva cizrny
1 paprika
1 červená cibule
sůl
Na raitu:
150 ml jogurtu
¼ okurky
velká hrst máty
1. Květák očistěte, omyjte a rozeberte na růžičky. Nejlépe po částech v robotu nebo sekáčku rozmixujte několika pulzy na konzistenci podobnou rýži. Květák dejte do mísy a nechte v mikrovlnné troubě předvařit 3 minuty na vyšší stupeň.
2. Ve větší pánvi zahřejte olej a do něj přidejte veškeré koření. Nechte krátce rozvonět, pak přidejte květákovou rýži a pořádně promíchejte. Nechte restovat na vyšším plameni asi 3 minuty. Pak přidejte cizrnu, na kousky nakrájenou papriku a na tenká kolečka nakrájenou cibuli.
3. Na raitu smíchejte dohromady nahrubo nastrouhanou okurku s jogurtem a nasekanou mátou. Podávejte s květákovou rýží.
Letní okurková limonáda
Anglicky se jí často říká cooler. Proč? Protože ochladí i bez ledu. Ale pokud chcete, můžete ji trochu přiostřit.
8 porcí, 10 minut
1 litr vody
100 g cukru
1 menší okurka
250 ml citronové šťávy (z asi 7 citronů)
Přiveďte k varu 250 ml vody a nechte v ní rozpustit cukr. Okurku očistěte, nakrájejte na větší kusy a rozmixujte s 250 ml studené vody dohladka. Pak přeceďte, abyste odstranili nežádoucí dužninu (pokud ji ale máte rádi a nebudete pít limonádu brčkem, klidně ji nechte, jak je) a případně vymačkejte, ať dostanete co nejvíc okurkové šťávy. Smíchejte ji s 250 ml sladké vody (trochu jí zůstane???), citronovou šťávou a 500 ml vody. Ochutnejte, podle potřeby přislaďte nebo nařeďte a podávejte vychlazené, nejlépe s pár plátky okurky na ozdobu.
3x nejlepší nakládačky
Česká lednice, ve které by se alespoň občas neobjevily naložené okurky, nejspíš neexistuje. Zahrádkáři i nadšení kuchaři jich nejspíš budou mít plnou čestnou polici ve spíži.
Rychlé
2 velké sklenice, 30 minut + 24 hodin odležení
Oloupejte podle libosti 4 okurky a nakrájejte je na kolečka. Pokud chcete, aby byly okurky pěkně křupavé, naložte kolečka na 20 minut do mísy s ledem, a pak je pečlivě osušte. V rendlíku smíchejte 700 ml octa (vinný bude jemnější a lepší), 550 ml vody, 2 a ½ lžičky nejodizované soli, 3 lžíce hořčičných semínek, 3 lžíce semínek koriandru, 3 lžíce celého pepře a 2 bobkové listy. Přiveďte k varu a pak nechte jen lehce probublávat 10 minut. Okurky napěchujte do sklenic střídavě se čtyřmi na kolečka nakrájenými jarními cibulkami, 6 stroužky česneku nakrájenými na plátky a přidat můžete i na kolečka nakrájené chilli papričky podle chuti. Zalijte nálevem tak, aby byla veškerá zelenina ponořená.
Klasické
2 velké sklenice, 30 minut + zavaření a odležení
Na nálev svařte asi 1 litr vody s 300 ml octa, 80 g cukru a 40 g soli. Do sklenic dejte nejprve koření – do každé 4 celé pepře, 2 kuličky nového koření, 2 hřebíčky, 1 malou lžičku hořčičného semínka, několik koleček mrkve a cibule a pár snítek kopru, podle chuti. Pak do sklenic napěchujte okurky nakládačky. Navrch znovu přidejte mrkev a cibuli, zalijte ještě horkým nálevem a pečlivě zavíčkujte. Sklenice pak sterilujte při 80 °C asi 20 minut.
Sladké
2 velké sklenice, 30 minut + odležení
Nakrájejte na kolečka 7 okurek a 2 velké cibule. Posolte 150 g soli a nechte přes noc stát. Druhý den sceďte a šťávu, kterou zelenina pustila, vylijte. Do hrnce dejte zeleninu, přijdete 1,5 kg cukru, 1,5 l vinného octa, 2 lžičky kurkumy a 1 lžíci hořčičných semínek. Přiveďte k varu. Horké plňte do sklenic a pevně zavíčkujte. Pokud chcete, můžete ještě zavařit.
Související články
Zdroj: časopis Receptář