Okurky obsahují až 98% vody. Zvlášť v letním období nám proto jejich konzumace nabídne příjemné osvěžení a to nejen v podobě salátů, ale také nápojů či polévek. Skvěle je můžeme také využití ve studené kuchyni. I bez dovedností, kterými vládnou mistři zdobící ovoce a zeleninu technikou carvingu, snadno okurkami přizdobíme zeleninové mísy.

Okurkové rady a tipy

  • Okurky neukládáme společně s rajčaty a jablky — rychle žloutnou.
  • Na saláty jsou nejvhodnější okurky pevné, štíhlé a pokud možno bez semen.
  • Skleníkové okurky omyjeme ve vlažné vodě a dále je upravujeme většinou se slupkou, polní okurky s tužší slupkou oloupeme.
  • Plátky na salát vypadají lépe, když okurku neoloupeme celou, ale necháme na ní proužky tmavé zelené slupky.
  • Stravitelnost okurky zvýší, když ji nastrouháme nebo nakrájíme na hranolky (Okurku krájíme nejdříve na silné plátky a ty pak na hranolky.)
  • Okurky se také ideálně hodí na zdobení. Stačí k tomu ostrý nožík, kterým vykrojíme výseče po obvodu silnějších špalíků okurek — vytvoříme tak korunky. Okurku také můžeme podélně rozpůlit a nakrájet z ní měsíčky, které na talíři naaranžujeme buď za sebou, nebo do kruhu.
  • Nastrouhané okurky vložíme do síta a přebytečnou tekutinu vymačkáme do misky
  • Na salát připravenou okurku nenecháme dlouho stát — „potit se“. Zabráníme tím ztrátě prospěšných látek.
  • Chuť salátu vylepšíme, když misku předem vytřeme prolisovanými stroužky česneku a do zálivky přidáme zakysanou smetanu nebo přírodní jogurt.
  • Výživnou hodnotu salátu zvýšíme, když k okurkám přidáme mladé výhonky luštěnin a strouhané či mleté ořechy.
  • Na předkrmy nakrájíme okurky na špalíky asi 4 cm vysoké, dužninu částečně vydlabeme lžičkou a do špalíků vložíme libovolnou náplň.
  • Jednoduchá netradiční teplá příloha: Okurky nakrájíme na hranolky, krátce je orestujeme na oleji a dochutíme.