Hledáte něco netradičního na gril a chcete občerstvit svůj dosavadní repertoár receptů? Vyzkoušejte olomoucké tvarůžky v kombinaci s houbami. Tato chuťová bomba vás určitě ohromí! Příprava je neskutečně prostá a výsledek? Nezapomenutelný!
Jak připravit vynikající burgry s romadurem a olomouckými tvarůžky? Podívejte na toto YouTube video na kanálu pipMaster Grill:
Proč zrovna tvarůžky na gril
Olomoucké tvarůžky jsou český skvost a jejich výrazná chuť a nízký obsah tuku z nich dělají skvělou surovinu i pro zdravější grilování. A když je spojíte s vůní hub, vytvoříte dokonalou kombinaci.
Olomoucké tvarůžky
Olomoucké tvarůžky mají značně dlouhou historii, která sahá až do 15. století. První písemné zmínky o tomto sýru jsou z roku 1452. Konkrétně pocházejí syrečky z Hané, oblasti v okolí Olomouce na Moravě.
Výrazná chuť i aroma
Tento typ sýra se vyrábí z kravského mléka a olomoucké syrečky mají své typicky silné aroma a výraznou chuť. Vyrábějí se procesem kvašení a zrání, což dodává sýru jeho typickou strukturu i vůni. Olomoucké tvarůžky obsahují pouze kolem 1 % tuku, proto si je s klidem můžete dát i během diety.
Vždy podle tradiční receptury
Olomoucké tvarůžky získaly v roce 2010 tzv. ochranu zeměpisného označení Evropské unie. Je tedy garantováno, že se sýr pod tímto názvem může produkovat jen v určité oblasti a podle tradičních metod. Olomoucké tvarůžky jsou také důležitou součástí české kultury a tradic a nedaleko Olomouce, konkrétně v Lošticích mají své muzeum, jenž mapuje jejich celou historii a výrobu.
Co budete potřebovat
K přípravě tohoto receptu postačí pár ingrediencí. Základem jsou olomoucké tvarůžky, kterých upotřebíte 150 g. Dále budete potřebovat 400 g žampionů, 1 menší cibuli, sůl, kmín a máslo.
Olomoucké tvarůžky na grilu
Nejprve si řádně očistěte žampiony a oddělte kloboučky od nožiček. Poté si osmahněte na rozpuštěném másle cibuli, přidejte nadrobno nakrájené nožičky žampionů, kmín, osolte a poduste doměkka. Pak nechte směs vychladnout a přidejte nadrobno nakrájené olomoucké tvarůžky.
Následně naplňte kloboučky hub, vyrovnejte je rovnoměrně na gril a během chvilky budete moci tuto delikatesu servírovat na talíře. Skvělým doplňkem je čerstvý chléb a nakládaná zelenina jako kyselé okurky či houby, anebo nakládané papričky či cibulka.
Zdroje: www.zena-in.cz, www.ceske-novinky.cz