Tento typ cibulové omáčky proslavil především její název, což je zkratka pro název “univerzální hnědá omáčka”. Bývala to omáčka neslané a nemastné chuti, která byla jedním ze symbolů dob socialismu všech závodních a školních jídelen. Většinou se podávala k dušenému vepřovému nebo hovězímu masu. Základem této omáčky byl vývar s osmahlou cibulkou, která omáčku spolu s jíškou zahustí. Ve vylepšené variantě se do omáčky přidává kořenová zelenina a zajímavé koření.
Základem omáčky je vývar typu B
Jedná se o typ vývaru, k jehož výrobě se používají bílé vepřové nebo telecí kosti, cibule, petržel, mrkev, celer, pepř a sůl. Většinou je základem všech neprůhledných omáček a polévek, které jsou zahuštěné jíškou. Tento vývar je nižší kvality než vývar A, ale do UHO omáčky k masu je absolutně vhodný.
Suroviny na vývar:
- 200 g vepřových/telecích kostí
- 40 g celeru
- 40 g petržele
- 50 g mrkve
- 50 g cibule
- 30 g soli
- 1 g pepře
- 3 litry vody
Nejprve si kosti rozsekejte na menší kousky, vložte je do osolené vody a postupně přiveďte k varu. V tento moment ztlumte oheň a pomalu vařte po dobu alespoň 4 hodin. Poté dochuťte pepřem solí a vsypte zeleninu nakrájenou na větší kousky. Jakmile je zelenina měkká, můžete vývar scedit.
Recept na rychlou omáčku k masu
V případě že již máte předvařený vývar, stihnete omáčku uvařit s přehledem do půl hodiny. Přestože není nad domácí vývar, můžete zvolit i rychlejší variantu s bujónem. Jestliže podáváte omáčku k masu, není to až takový hřích.
Potřebné ingredience:
- 190 g cibule
- 50 g tuku
- 50 g hladké mouky
- 750 g vývaru B
- pepř, sůl a kmín
Postup přípravy
Na tuku zpěňte očištěnou a najemno nakrájenou cibuli dozlatova a postupně do ní přilévejte klasický vývar. Jestliže vám zbyl výpek z pečeného masa, můžete ho rozmíchat s vodou a použít jej namísto vývaru. Poté omáčku osolte opepřete, dochuťte kmínem a trochu povařte do té doby, dokud nedosáhnete požadované hustoty.
Omáčku můžete podávat k různým pečeným masům s přílohou podle vaší momentální chuti. Nejčastěji to bývá houskový knedlík nebo rýže. Omáčku si můžete zpestřit například žampiony, okurkou nebo paprikami. Záleží jen na vaší chuti a možnostech.
Zdroje: www.gastronomie-typ.blogspot.com, www.prozeny.cz, www.womanonly.cz