Tento typ cibulové omáčky proslavil především její název, což je zkratka pro název “univerzální hnědá omáčka”. Bývala to omáčka neslané a nemastné chuti, která byla jedním ze symbolů dob socialismu všech závodních a školních jídelen. Většinou se podávala k dušenému vepřovému nebo hovězímu masu. Základem této omáčky byl vývar s osmahlou cibulkou, která omáčku spolu s jíškou zahustí. Ve vylepšené variantě se do omáčky přidává kořenová zelenina a zajímavé koření.

Základem omáčky je vývar typu B

Jedná se o typ vývaru, k jehož výrobě se používají bílé vepřové nebo telecí kosti, cibule, petržel, mrkev, celer, pepř a sůl. Většinou je základem všech neprůhledných omáček a polévek, které jsou zahuštěné jíškou. Tento vývar je nižší kvality než vývar A, ale do UHO omáčky k masu je absolutně vhodný.

Suroviny na vývar:

  • 200 g vepřových/telecích kostí
  • 40 g celeru
  • 40 g petržele
  • 50 g mrkve
  • 50 g cibule
  • 30 g soli
  • 1 g pepře
  • 3 litry vody

Nejprve si kosti rozsekejte na menší kousky, vložte je do osolené vody a postupně přiveďte k varu. V tento moment ztlumte oheň a pomalu vařte po dobu alespoň 4 hodin. Poté dochuťte pepřem solí a vsypte zeleninu nakrájenou na větší kousky. Jakmile je zelenina měkká, můžete vývar scedit.

Recept na rychlou omáčku k masu

V případě že již máte předvařený vývar, stihnete omáčku uvařit s přehledem do půl hodiny. Přestože není nad domácí vývar, můžete zvolit i rychlejší variantu s bujónem. Jestliže podáváte omáčku k masu, není to až takový hřích.

Potřebné ingredience:

  • 190 g cibule
  • 50 g tuku
  • 50 g hladké mouky
  • 750 g vývaru B
  • pepř, sůl a kmín

Postup přípravy

Na tuku zpěňte očištěnou a najemno nakrájenou cibuli dozlatova a postupně do ní přilévejte klasický vývar. Jestliže vám zbyl výpek z pečeného masa, můžete ho rozmíchat s vodou a použít jej namísto vývaru. Poté omáčku osolte opepřete, dochuťte kmínem a trochu povařte do té doby, dokud nedosáhnete požadované hustoty.

Omáčku můžete podávat k různým pečeným masům s přílohou podle vaší momentální chuti. Nejčastěji to bývá houskový knedlík nebo rýže. Omáčku si můžete zpestřit například žampiony, okurkou nebo paprikami. Záleží jen na vaší chuti a možnostech.

Zdroje: www.gastronomie-typ.blogspot.com, www.prozeny.cz, www.womanonly.cz