Zdroje: YouTube.com, kucharkaprodceru.cz, toprecepty.cz

Připravit nějakou lahodnou omáčku k masu není žádná věda. Přesto ale mnozí vsázejí spíše na kupované omáčky a nevědomky se tak připravují o skvělou chuť. I když je pochopitelně mnohem jednodušší si dip obstarat v obchodě, ten doma vyrobený vystřelí vaši grilovačku na úplně jinou úroveň. A všichni u stolu z vás budou loudit recept.

Jogurtový dip se špenátem

Výhodou dipů je, že jsou vždycky opravdu rychle hotové, a tak s jejich přípravou nemusíte ztrácet mnoho času. Také se v drtivé většině případů skládají jen z několika málo surovin, díky čemuž vás jejich výroba nakonec možná vyjde podstatně levněji, než kdybyste si omáčku zakoupili v supermarketu.

Podrobný postup na špenátovou omáčku k masu najdete ve videu:

Zdroj: Youtube

Na omáčku k masu budete potřebovat 600 gramů čerstvého listového špenátu. Ten dejte do hrnce, zalijte ho 4 hrnky vroucí vody a krátce ho povařte. Pak vodu slijte a uvařený špenát nasekejte najemno. V hlubší pánvi rozehřejte asi 3 lžíce olivového oleje a osmažte na něm dozlatova 220 gramů bílé cibule.

Jakmile cibule zhnědne, přidejte k ní 50 gramů najemno nakrájené jalapeňo papričky. Zarestujte a vmíchejte do směsi v pánvi i špenát. Nakonec přidejte 30 gramů nadrcených vlašských ořechů, sůl a pepř a ještě několik minut základ na dip míchejte.

Pak pánev odstavte z plotny, nechte všechno zcela vychladnout a v úplném závěru do špenátu vmíchejte 420 gramů bílého jogurtu. A je hotovo. Před podáváním uložte omáčku alespoň na 2 hodiny do chladničky, aby byla krásně osvěžující.

TIP: Pro zvýraznění můžete do dipu přidat ještě několik kapek citronové šťávy. Skvělá je v něm i nasekaná máta.

Česneková omáčka

Pokud doma zrovna nemáte mnoho surovin, z nichž by se dalo nějak kouzlit, můžete vsadit na vynikající česnekovou omáčku, která nikdy nikoho nezklame. Stačí smíchat 250 mililitrů zakysané smetany nebo bílého jogurtu s 6 stroužky česneku, špetkou soli a trochou pepře. Pro barvu můžete do dipu vmíchat ještě 2 lžičky čerstvých nasekaných bylinek. Skvělá je petrželka, bazalka anebo pažitka.

Omáčka z rajčat á la barbecue omáčka

Najdete-li v ledničce konzervu drcených rajčat, můžete z nich udělat skvělou omáčku, která nápadně připomíná oblíbenou barbecue omáčku. V rendlíku smíchejte drcená rajčata, 100 gramů kečupu, 60 gramů cukru (ideálně hnědého), 60 mililitrů jablečného octa, 60 gramů medu, 1 lžičku sladké mleté papriky a 10 gramů soli. Přidat můžete i nadrcenou chilli papričku, pokud máte rádi pálivé. Všechno společně přiveďte k varu, pak plamen stáhněte na minimum a nechte omáčku mírně probublávat dalších 20 minut. Tato omáčka chutná úžasně jak teplá, tak studená.

Související články