Zdroje: YouTube.com, kucharkaprodceru.cz, nasezahrada.com

Ke každému kousku masa se hodí nějaká omáčka. A nemusí být jen smetanová, pepřová anebo třeba sýrová. Tou nejsnadněji připravenou je omáčka z výpeku. Samotný výpek je totiž sám o sobě už plný chuti a stačí mu jen trochu dopomoci, aby byl hustější a znásobil své množství. Jedině tak si jej totiž skutečně naplno vychutnají všichni u stolu.

Omáčka k masu

Servírovat kousek dobrého masa s omáčkou je zkrátka základ. Samotné omáčky totiž výslednou chuť celého pokrmu ještě umocní a případně také zachrání ty kousky masa, které se například během pečení vysušily. Jenže jaká omáčka je nejlepší? Ta nejuniverzálnější – omáčka z výpeku.

Se samotným výpekem si spousta lidí neví rady. Je například příliš tekutý, je ho málo anebo je natolik vypečený, že se zdá, že z něj ani nic závratného nepůjde vykouzlit. I proto ostatně často končí s mytím nádobí v odpadu. A to je obrovská škoda! Omáčka z něj je totiž božská.

Omáčka z jedné pánve

Pokud vám po smažení zůstaly v pánvi přípečky z masa, už máte prakticky základ na skvělou omáčku hotový. Do horké pánve nalijte nějakou tekutinu. Například trochu vývaru, bílého vína anebo třeba také ovocného džusu. A začněte míchat. Během chvilky se přípečky odlepí ode dna pánve a v tekutině se rozpustí. Tím jí předají svou chuť a vás zároveň osvobodí od únavného drhnutí pánve při jejím čištění.

Omáčku následně dostatečně provařte, aby se zredukovala a zhoustla. Až se tak stane, přidejte do ní kousek studeného másla a opět míchejte, než se máslo rozpustí. A omáčka je na světě!

Jak zahustit výpek z masa

Jiná situace nastává ve chvíli, kdy maso pečete a v pekáčku po něm zbyde výpek. Tím sice můžete maso na talíři lehce polít, ale mnohem lépe uděláte, když z něj vyrobíte opravdu dobrou a hustou omáčku.

Podrobný postup najdete ve videu:

Zdroj: Youtube

V první řadě si výpek z masa přeceďte přes cedník, abyste jej zbavili případného koření či zbytků kostí. Pak jej dejte do hrnce a přiveďte k varu. Počkejte, dokud se zcela neodpaří voda a nezbyde jen tuk. Ten zaprašte hladkou moukou, chvíli opražte na světlou jíšku a přilijte masový vývar. Omáčku provařte, aby zhoustla, a nakonec ji ještě dosolte a opepřete. A omáčka z masového výpeku je připravena k servírování.

Související články