Přírodní řízky jsou skvělým řešením, když nemáte zrovna moc času na vaření. Jsou poměrně rychle hotové, a zároveň velmi chutné. Na talíři si rozumí s nejrůznějšími omáčkami, jejichž příprava ovšem může dát nezřídka pořádně zabrat i zkušenějším kuchařům. Jde to ale i mnohem jednodušeji. Stačí mít kvalitní maso a pár šikovných ingrediencí, kterými podtrhnete chuť připraveného masa.

Rychlé omáčky ve třech podobách

Vaření není jen o čase, ale také o strategicky použité fantazii, co se chutí týká! V tom je základ. A na rychlou omáčku se dá vyzrát třemi základními kuchařskými způsoby:

  • studená omáčka, to je ta nejjednodušší cesta
  • omáčka připravená v samostatném kastrůlku, než se opeče maso
  • omáčka v použité pánvi po opečení masa a při využí přípečků

Ať už si vyberete kteroukoliv cestu, žádný ze způsobů není horší než ty ostatní. Všechny jsou stejně dobré a v konečném součtu vedou k rozmanitosti na talíři, i když použijete vždy jen jeden druh masa. Stačí zvolit omáčku, která vám v daný den vyhovuje.

Omáčka z japonských hub na víně

Co budete potřebovat: 30 g másla, 200 g japonských hub šitaké nakrájených na tenké plátky, 100 až 200 ml muškátového vína, 1/4 hrnku silného hovězího vývaru, 2 polévkové lžíce celozrnné hořčice, 3/4 hrnku smetany ke šlehání, sůl, mletý pepř a 1 polévkovou lžíci nadrobno nakrájené čerstvé petrželky.

Postup přípravy

Nejprve na pánvi rozehřejte máslo, přidejte houby a stále míchejte při střední teplotě. Ve chvíli, kdy budou houby měkké (pokud používáme sušené houby, před úpravou je na hodinu namočíme do vody). Přilijte muškátové víno a míchejte tak dlouho, až se tekutina skoro vypaří. Přimíchejte vývar, hořčici a smetanu a za stálého míchání přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a zvolna vařte 5 minut, až se tekutina částečně odpaří a omáčka postupně zhoustne. Ochuťte dle sebe, přidejte petrželku a můžete podávat.

Kaparová omáčka

Co budete potřebovat: 2 vařená vejce, 2 polévkové lžíce vinného octa, 6 lžic rostlinného oleje, 5 polévkových lžic kapary, 4 nakládané okurky, 2 polévkové lžíce petrželky, sůl a čerstvě mletý pepř.

Postup přípravy

Začněte tím, že uvaříte vejce natvrdo, zchladíte, vyjmete žloutky a rozmačkáte je vidličkou. Postupně přilévejte olej a současně šlehejte metličkou, až vznikne hladká hmota, která se podobá husté hořčici. Následně dochuťte octem, špetkou soli, pepřem a důkladně promíchejte. Bílky a okurky nakrájejte na kostičky a vmíchejte je do směsi. Pak už jen přidejte do omáčky petrželku a kapary, případně dosolte a připepřete.

Originální klasika: Bez pepřové omáčky by to nešlo

Co budete potřebovat: 30 g másla, 1 cibuli, 1 prolisovaný stroužek česneku, 40 g nakládaného nebo čerstvého pepře, 125 ml hovězího vývaru, 150 ml smetany ke šlehání a 150 ml smetany na vaření.

Postup přípravy

Nejprve rozpusťte na pánvi na středním plameni máslo a zpěňte na něm najemno nasekanou cibuli. Smažte ji za stálého míchání 5 minut doměkka. Následně za stálého míchání přidejte prolisovaný česnek a čerstvý či slitý nakládaný pepř. Poté vlijte hovězí vývar a obě smetany, stále pečlivě rozmíchávejte a postupně přiveďte k varu. V tomto okamžiku snižte teplotu a nechte vznikající omáčku tak deset minut probublávat a zredukovat.

Zdroje: www.labuznik.cz, www.toprecepty.cz, www.tipio.cz