Cibule je levná ingredience a můžete ji použít do polévek, omáček, hamburgerů, slaných koláčů, salátů nebo pod maso. Navíc se snese s každou přílohou – včetně brambor, těstovin, pečiva, placek nebo rýže. Dá se restovat, vařit nebo péct v troubě. Není divu, že po výčtu těchto superlativ vám nabídneme skutečnou lahůdku – cibulovou omáčku! Tuhle dobrotu z dílny kuchařského mistra Pohlreicha si můžete vychutnat zejména k hovězímu nebo vepřovému masu, které tím získá vláčnost a šťávu. Tak se pojďme společně na ten zázrak podívat!

Omáčka k vepřovému masu podle Pohlreicha

Na přípravu omáčky nic zvláštního nepotřebujete, jenom 4 cibule, 500 g vepřového masa, olej (či sádlo), vodu na podlití a hladkou mouku (dle potřeby). A pak už začíná celá alchymie. Vezměte cibule, oloupejte je a nasekejte nadrobno. Na pánvi rozpalte tuk a orestujte na něm cibuli dozlatova. Následně přidejte plátky masa a opečte je z obou stran. Máte hotovo? Masovou baštu podlijte vodou (nebo nejlépe vývarem) a duste doměkka.

A jdeme do finále!

Jakmile je hovězí nebo vepřové hezky křehké, vyndejte ho a zbylou omáčku rozmixujte dohladka tyčovým mixérem. Poté ji znovu dejte ohřát na vařič, aby se jednotlivé chutě propojily. Omáčku zahustěte podle potřeby hladkou moukou. Servírovat ji můžete s masem nebo zvlášť. Nejlepší přílohou k téhle „mňamce“ jsou knedlíky, rýže, hranolky, krokety nebo klasická bramborová kaše. Dobrou chuť!


EXTRA TIP

Jak odbourat „cibulový dech"?

Po cibulovém jídle občas zůstává cibulová chuť i dech. Pokud je vám odér nepříjemný, rozžvýkejte trochu petrželové natě.

Související články

Zdroje: www.bestrecepty.cz, www.coopclub.cz