Zdroje: toprecepty.cz, mlsnavarecka.cz, tomichutna.cz

Snad ani nelze vyjmenovat všechny recepty na přípravu těstovin a omáček na ně. Některé zvládne levou zadní i ten nejnešikovnější kuchař, jiné potrápí i ty, kteří se v kuchyni umí velmi dobře otáčet. Všehovšudy ovšem právě těstoviny patří k těm pokrmům, které jsou rychle hotové a spolehlivě nasytí. Nemusí přitom jít jen o nouzové špagety s kečupem. Snadno, bleskově a levně se totiž dají vytvořit mnohem chutnější kombinace, jež vás odzbrojí svou skvělou chutí. Toužíte-li po rychlé večeři, nechte tentokrát kečup v lednici.

Rychlé omáčky na těstoviny

Mezi ty vůbec nejznámější a nejrychlejší omáčky na těstoviny patří sýrová a rajčatová. Rajčatovou se pak pochopitelně nemyslí kečup. Tradičně se připravuje z čerstvých rajčat, přičemž ale sáhnete-li po konzervovaných, značně si usnadníte práci a na finální chuti se toto rozhodnutí nijak zvláště nepodepíše. Pracovat můžete i s rajčatovým pyré.

Další suroviny potřebné pro přípravu rajčatové omáčky jsou také česnek, cibule, olivový olej a směs italských bylinek. V ideálním případě čerstvých, ale jistě si vystačíte i s jejich sušenou variantou.

Rajčatová omáčka s těstovinami

Budete potřebovat:

1 cibuli

250 gramů rajčatového pyré

1 stroužek česneku

2 lžíce olivového oleje

bylinky dle chuti (provensálské kořeni, bazalka…)

sůl

pepř

Postup:

Cibuli nakrájejte najemno a nechte ji zlehka zkaramelizovat na rozehřátém oleji. Přidejte prolisovaný česnek, krátce orestujte a zalijte rajčatovým pyré. Osolíme, opepříme a přidáme bylinky, stáhneme plamen, promícháme, zakryjeme poklicí a necháme několik minut probublat, aby se bylinky rozvoněly. Takto přípravou omáčku servírujeme s preferovaným typem těstovin. Můžeme je na talíři zasypat parmezánem.

Rajčatové pyré lze velmi snadno nahradit konzervovanými rajčaty. Pracuje se s nimi takřka stejně jako s pyré, mohou však vyžadovat trochu vody.

Sýrová omáčka na těstoviny

Komu úplně nevyhovuje chuť rajčat, může se pustit do přípravy lahodné sýrová omáčky. Je úžasně jemná a díky vyššímu obsahu tuku více zasytí.

Budete potřebovat:

1 cibuli

3 stroužky česneku

3 polévkové lžíce olivového oleje

2 polévkové lžíce hladké mouky

300 mililitrů mléka

100 gramů eidamu nebo goudy

100 gramů nivy

špetku muškátového oříšku

pepř

sušená bazalka dle chuti

Postup:

V hlubší pánvi nebo hrnci si rozehřejeme olivový olej, přidáme najemno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Vše dozlatova osmažíme a zasypeme hladkou moukou. Jen lehce orestujeme a vytvoříme jíšku. Postupně přiléváme studené mléko a necháme asi deset minut povařit. Mezitím si nastrouháme oba sýry a následně je přidáme do mléka společně se špetkou muškátového oříšku a pepře. Za stálého míchání sýry rozpustíme a můžeme podávat s těstovinami.

TIP: Těstoviny nechte vařit zhruba o dvě minuty méně, než uvádí doba předepsaná na obalu, a na zbývající čas je přimíchejte do sýrové omáčky a dovařte je v ní. Získají tak výraznější chuť.