Jakou jednoduchou omáčku Pohlreich vyzdvihl?

Samozřejmě, že nejde o jedinou omáčku, kterou podle vyhlášeného šéfkuchaře můžete přichystat. Na druhou stranu je to rozhodně jedna z nejjednodušších a přitom vynikajících omáček, kterou byste určitě měli znát a vědět, jak ji připravit. Hodí se jak k vepřovému, tak i hovězímu masu.

Suma sumárum, omáčky k masu vůbec nemusejí být komplikované, a pokud maso vaříte nebo pečete, pak tu nejchutnější a nejvýraznější ingredienci už máte. Je to vývar nebo výpek. Jak z něj připravit omáčku, se můžete podívat také v tomto příspěvku z YouTube kanálu MAKRO ČR+.

Zdroj: Youtube

Cibulová omáčka: V jednoduchosti je krása

Cibule je ingrediencí, kterou většina vaření začíná a jde o základní surovinu, která je pro chuť pokrmů zcela zásadní. Cibulová omáčka není nijak náročná a spočívá v tom, že větší množství nakrájené cibule napřed orestujete, a pak budete dusit společně s masem.

Plátky osoleného a opepřeného masa je také vhodné osmahnout z obou stran, aby se maso zatáhlo a drželo šťávu. Nejvíce chutí zachováte, pokud si napřed v hrnci osmahnete maso, to vytáhnete a následně ve stejném hrnci osmahnete cibuli až je sklovitá. Pak plátky masa vrátíte, podlijete troškou vody a dusíte společně.

Extra tip

Pokud tímto způsobem děláte hovězí maso, pak je rozhodně lepší použít tlakový hrnec, díky němuž zkrátíte dobu dušení.

Zahušťovat nemusíte

Je-li na závěr cibule zcela rozdušená, nebývá nutné zahuštění moukou, ale jen zredukování tekutiny. Omáčku ochutnejte, dosolte a opepřete. Máte-li však raději hladké omáčky, maso z hrnce vyjměte a zbytek rozmixujte tyčovým mixerem. Můžete přidat špetku mouky, aby se omáčka spojila, ale je to jen na vás. Mouka ani jíška rozhodně nejsou nutné. Pro zjemnění se hodí malý kousek másla, ale i ten je navíc.

Cibulová omáčka trochu jinak

I když je jistě možné připravit omáčku jen z bílé cibule, také červená cibule nebo šalotka se velmi hodí a dodají ještě jiný šmrnc. Cibulová omáčka je plná chutí a rozhodně nevoní ani nechutná po cibuli, i pikantní chuť je tatam. Omáčku není nutné ředit, okyselovat nebo kořenit. Vyzkoušejte její přípravu a uvidíte, že se fantasticky hodí nejen k rýži, ale k jakékoli jiné příloze.  

Pokud ale přece jen spekulujete o nějakém vylepšení, můžete do dušeného masa na cibuli přilít místo vody nebo vývaru maličko červeného vína. I troška udělá s omáčkou divy!

Související články

Zdroje: bestrecepty.cz, www.tipio.cz