Zdroje: vareni.cz, recepty.cz, nejrecept.cz
Uvařit klasickou omáčku s masem je poměrně zdlouhavé a po celém dni v práci se do její přípravy chce asi jen málokomu. Mnoho oblíbených omáček ale můžete připravit i bez masa, přičemž na své chuti neztratí prakticky nic. Když k nim pak uvaříte rýži nebo těstoviny, na stole vám během pár minut přistane nesmírně chutný pokrm, který si ihned zamilujete. Zkuste například netradiční rajskou anebo kari omáčku.
Rajská omáčka bez masa
Budete potřebovat:
140 gramů rajského protlaku (dvě malé plechovky)
4 lžíce oleje
100 gramů másla
2 cibule
2 hřebíčky
1/2 lžičky tymiánu
4 lžíce cukru
2 bobkové listy
4 lžíce hladké mouky
2 litry zeleninového vývaru (lze nahradit vodou a bujónem)
12 kuliček celého pepře
8 kuliček nového koření
Postup:
Ve velkém hrnci rozehřejeme máslo s olejem a osmažíme na něm cibuli nakrájenou najemno. Jakmile cibulka zezlátne, zaprášíme ji hladkou moukou, promícháme a všechno krátce orestujeme, aby lehce zhnědla i mouka. Poté přidáme do hrnce všechno koření, asi dvě lžíce cukru a přilijeme zeleninový vývar. Do něj vmícháme rajský protlak, obsah hrnce dobře promícháme a necháme omáčku vařit asi 15 minut. Nakonec omáčku přecedíme a dochutíme ji ještě solí a případně cukrem. Podáváme ideálně s rýží nebo s knedlíkem.
Úžasná kari omáčka
Budete potřebovat:
250 mililitrů smetany ke šlehání
2 cibule
3 lžičky kari koření
200 mililitrů mléka
1 lžíci hladké mouky
sůl
pepř
chilli (není nutné)
olej
Postup:
Cibuli si očistíme a nakrájíme ji najemno. Poté si v hrnci rozehřejeme trochu oleje a cibuli na něm dozlatova osmažíme. Cibuli zasypeme kari kořením, promícháme a necháme jej krásně rozvonět. Vlijeme smetanu a asi 100 mililitrů mléka. Omáčku osolíme a opepříme podle chuti, případně přidáme také trochu chilli. Nakonec si ve zbývajícím mléku rozmícháme lžíci hladké mouky a pomalu jej za stálého míchání přiléváme do omáčky, dokud nedosáhne požadované hustoty. Podáváme s rýží.
Smetanová omáčka s mrkví
Budete potřebovat:
250 mililitrů smetany
1 litr zeleninového vývaru (lze nahradit vodou a bujónem)
1 cibuli
1 lžíci másla
1 větší mrkev
1 petržel
3 lžíce hladké mouky
sůl
pepř
Postup:
Mrkev a petržel si očistíme a na struhadle je nastrouháme najemno. Najemno si nakrájíme i cibuli. V hrnci pak rozehřejeme máslo a cibuli s mrkví a petrželí na něm osmažíme. Obsah hrnce zalijeme vývarem a všechno společně necháme pár minut provařit. Následně si rozmícháme mouku ve smetaně, kterou poté omáčku zahustíme. Smetanu s moukou přiléváme do doby, než je omáčka hustá podle našich preferencí. V úplném závěru ji dochutíme solí a pepřem a můžeme podávat.
TIP: Tato omáčka je velmi univerzální. Můžeme do ní přidat například i žampiony, cuketu anebo v ní rozmíchat vajíčko. Chutná skvěle prakticky se vším.