Vaječné omelety jsou oblíbeným pokrmem po celém světě. Nejenže skvěle chutnají, ale jsou i zdravé a snadné na přípravu. Hodí se nejen k snídani, ale jsou i vhodnou večeří nebo svačinou. A navíc jsou maximálně rychlé na přípravu! Zkuste si udělat omeletu podle populárního kuchaře Jamieho Olivera. Jistě si ji doma oblíbíte a budete ji doma servírovat poměrně často.
Na přesný postup přípravy omelety se podívejte na tomto YouTube videu na kanálu Jamie Oliver:
James Trevor Oliver
Dnes světoznámý kuchař se narodil dne 27. května roku ve anglickém městě Clavering. Už jako malé dítě s chutí pomáhal v rodinné hospůdce The Cricketers. Přestože se jeho láskou stala i hudba a ve 14 letech založil skupinu Scarlet Division, jeho touha k vaření byla mnohem větší.
Od 16 let studoval na Westminster Catering College a následně začal pracovat v londýnské The Neal Street Restaurant u špičkového britského kuchaře Antonia Carlucciho. Další zkušenosti nasbíral v podniku River Café pod taktovkou Rutha Rogerse.
Pak Jamie nastartoval své slavné období před objektivy televizních kamer a otevřel svůj vlastní podnik Fifteen v Londýně. Úspěch sklidil tak veliký, že restaurace s tímto názvem otevřel po celém světě. Jamieho největší věhlas odstartovala jeho první televizní show s názvem The naked chef, jež se vysílala v letech 1998 až 1999. Kuchař vydává své recepty i knižně a jeho kuchařky patří mezi nejprodávanější na světě.
Jamie a omelety
Jamie Oliver má velkou zálibu v omeletách, které jsou lehké, nadýchané, vždy „vymazlené“ a plné chuti. Přísady do rozšlehaných vajec přidává hned na pánvi, anebo je následně plní připravenou směsí. Kuchař nedá dopustit na kvalitní a zdravé suroviny a stejně tak na bylinky, které omeletám dodají ten správný šmrnc.
Expres omeleta hotová za 45 sekund
Slavný britský kuchař Jamie Oliver miluje jeden základní, velmi jednoduchý a bleskový recept. Dejte si nahřát na plotýnku teflonovou nebo jinou nepřilnavou pánev a mezitím si rozklepněte do misky 2 až 3 syrová vajíčka. Následně je řádně našlehejte vidličkou.
Pak na povrch pánve kápněte trošku kvalitního oleje, nalijte připravená vajíčka a krouživým pohybem je nechte rozprostřít po celé ploše, aby byly ve výsledku tenoučká jako hedvábné povlečení. Nakonec povrch zasypejte strouhaným sýrem dle vaší chuti a po chvilce ještě na pánvi smotejte do ruličky. Podávejte na opečeném toustu nebo suché topince.
Omeleta s čedarem, bazalkou a rajčaty
Můžete vyzkoušet i další Jamieho omeletu. V tomto případě budete potřebovat lžičku másla, 2 vajíčka, sůl, pepř, 100 gramů strouhaného čedaru, několik lístků čerstvé bazalky, olivový olej, asi 10 cherry rajčat a ledový salát.
Vajíčka rozklepněte do misky, přidejte špetku soli a pepře a vyšlehejte vidličkou. Pak nechte rozehřát pánev na mírném stupni plotýnky stejně jako v předešlém případě a nechte na ní rozpustit máslo.
Následně vlijte vajíčka, rozlijte je na po celé ploše a dodejte pokrájená cherry rajčata a na kousky pokrájený ledový salát. Omeletu na talíři posypte posekanými lístky čerstvé bazalky.
Zdroje: www.recepty.eu, www.fresh.iprima.cz