Vaječná omeleta
Zdroj: Shutterstock

Vaječná omeleta podle Pohlreicha. Takto jednoduše ji dělá skutečný mistr

Připravit vaječnou omeletu se může zdát na první pohled velmi jednoduché. Mnozí se totiž mylně domnívají, že stačí jen rozkvrdlat vejcem, nalít je na rozpálenou pánev a osmažit z obou stran. Takto „umučená" vejce jsou ale většinou nesmírně vysušená a do úžasně jemné omelety mají hodně daleko. Víte, jak ji připravit správně?

Zdroje: youtube.com, kucharkaprodceru.cz, superzdrave.cz

Vejce jsou potravinou, která má obrovskou škálou využití. Nejen že jsou neodmyslitelnou součástí mnohých těst, ale jsou výborná i sama o sobě. Dají se uvařit či usmažit na mnoho způsobů a díky jednoduchosti jejich přípravy je jejich konzumace mezi lidmi nesmírně oblíbená, a to hlavně k snídani, kdy máme málokdy času nazbyt. Vejce jsou navíc plná zdraví prospěšných látek, po ránu dodají tělu dostatek živin a díky vysokému obsahu bílkovin zasytí na dlouhou dobu. Kromě toho obsahují jen zanedbatelné množství sacharidů, a tak se skvěle hodí i do redukčních diet. 

Nejčastěji se vejce připravují míchaná, coby volská oka anebo se z nich dělá omeleta. A právě úžasná omeleta stále zůstává tím pokrmem, nad jehož postupem mnozí tápou a nedaří se jim jej dovést k dokonalosti. 

Omeleta se nesmí přepéct Omeleta se nesmí přepéct. Zdroj: Stepanek Photography / Shutterstock.com

Jak správně připravit omeletu

Dokonalá omeleta je krásně jemná, nadýchaná a šťavnatá. Toho zkrátka při bezmyšlenkovitém rozmíchání vajec a jejich následném smažení z obou stran nedocílíte. Vyhraďte si proto na její přípravu trochu více času a výsledek vás jistě mile překvapí. 

Základem na přípravu omelety jsou pochopitelně vejce, špetka soli, máslo, trocha vody a také nepřilnavá pánev. Role vajec a soli jsou jasné. Na másle se pak omeleta smaží, voda je v receptu proto, že je nutné ji vmíchat přímo do vajec, aby během smažení omeleta rychle nevysychala. 

Myslete na to, že omeleta jsou vlastně míchaná vejce zabalená v propečenější krustě. Na začátku smažení je nutné vejce pomalu míchat. Obdobně jako právě v případě míchaných vajíček. A k tomu je nutné disponovat kvalitní nepřilnavou pánví, aby vám šla práce hezky od ruky. Když se pak vejce částečně zatáhnou, nechá se všechno pomalu smažit, aby vznikla zmíněná krusta, do které se vejce v úplném závěru zabalí. 

Vaječná omeleta podle Zdeňka Pohlreicha

Vaječná omeleta Do vaječné omelety můžete přidat žampiony i rajčata.  Zdroj: Shutterstock

Na 2 porce budete potřebovat:

4 vejce

asi 2 lžíce studené vody

lžíci másla

sůl

pepř

Postup:

Do mísy si nalijeme studenou vodu, na kterou vyklepneme čtyři vejce. Osolíme, opepříme a všechno společně rozkvrdláme vidličkou. Vejce nemusí být zcela dokonale rozmíchaná, je dokonce žádoucí, aby se mezi nimi sem tam vyskytovaly větší části bílků či žloutků. Z toho důvodu nepoužívejte metlu. 

Na středním plameni v pánvi rozehřejte lžíci másla a ještě předtím, než začne bublat, na máslo vlijte připravená vejce. Vaječnou směs nechte na pánvi zhruba 10 vteřin smažit a poté ji začněte vařečkou jemně odlepovat ode dna. Postupujte prakticky stejně, jako kdybyste připravovali míchaná vejce. Jen pracujte pomaleji. Když z jednoho kousku pánve odlepíte část vajec, okamžitě na její místo vlijte tekutá vejce z jiné části pánve. Takto vejce přehazujte několik málo vteřin a pracujte tak, aby vždy vaječná směs pokryla celé dno pánve. Nakonec nechte vejce zhruba 30 vteřin jen ležet na pánvi, aby vznikla krusta. Poté vypněte sporák a omeletu zabalte. Dobrou chuť!

Akční letáky