Opětovné ohřívání některých jídel není příliš vhodné.
Zdroj: Andrey_Popov / Shutterstock.com

Běžné potraviny, které v žádném případě znovu neohřívejte, hrozí otrava

Navařit si na několik dní dopředu a pak jídlo jen ohřívat je pohodlné, ale nemusí se vždycky vyplatit. Některé potraviny jsou totiž k opětovnému ohřívání vyloženě nevhodné a takový postup by mohl strávníkům přivodit i zdravotní komplikace. Které potraviny bychom s takovým úmyslem raději neměli skladovat?

Platí, že nezkonzumované jídlo bychom měli vždy nejpozději do dvou hodin uložit do ledničky a nenechávat ho v pokojové teplotě, třeba stát na sporáku. Již uvařené jídlo by se mělo ohřívat pouze jednou.

Hlavním důvodem, proč se některé potraviny nemají znovu ohřívat, je buď ztráta jejich chuti, nebo ztráta výživových hodnot. Někde dokonce hrozí pomnožení škodlivých mikroorganismů. Z tohoto hlediska je bezpečnější klasické ohřívání na sporáku než v mikrovlnné troubě, ale některé potraviny bychom neměli ohřívat ani „postaru“. Které to jsou?

Ohřívání tepelně upravené zeleniny není vhodné.

  • Tepelně upravená zelenina – je vynikající a tělu velmi prospěšná, ale pokud ji ohříváme znovu, ubírá našemu organismu důležité minerály. To platí i na oblíbené zeleninové polévky.
  • Celer – ten bychom také neměli ohřívat, a to ani v polévce. Znovu ohřívaný totiž obsahuje karcinogeny.
  • Houby a houbové pokrmy – toto je obecně známé, pokud by to někdo chtěl obejít, tak nejenže si příliš nepochutná, ale vzhledem ke změně složení bílkovin v houbách obsažených může mít po konzumaci trávicí potíže.
  • Špenát – v něm se opětovným ohřátím mění dusičnany v dusitany, konzumací takového špenátu zdraví tedy neposílíme.
  • Červená řepa – pro opětovné ohřívání se nehodí kvůli vysokému obsahu dusičnanů.

  • Vejce – vejce nelze ohřívat nikdy, ať jsou natvrdo, naměkko, nebo jako amoleta, protože se po ohřátí stávají toxickými.
  • Drůbeží maso – při ohřívání za příliš vysokých teplot mizí výživové hodnoty, mění se složení bílkovin, podobně jako u hub. U nižších teplot zase hrozí riziko pomnožení škodlivých mikroorganismů, takže nejlepší je vše rovnou sníst a nenechávat nic na později.
  • Brambory – při několikanásobném ohřívání se v nich zvyšuje množství akrylamidu, který je pro náš organismus toxický.
  • Rýže – v syrové rýži se mohou skrývat bakterie, které není možné zničit ani varem. Pokud by se rýže nechala napotom a znovu ohřála, bakterie by se mohly začít množit. Rýže je tedy zapotřebí udělat jen takové množství, které se okamžitě spotřebuje.
  • Těstoviny – zde neriskujeme zdravotní následky, ale spíš ztrátu chuti a estetického vjemu, protože ohřáté těstoviny poněkud změní svoji konzistenci (a není to k lepšímu).

Akční letáky