Další lahodná záležitost z pokladnice ověřených receptů, která by neměla chybět na vaší vánoční tabuli. Krémový zákusek, který vám mezi těmi ostatními zmizí určitě jako první a možná budete muset vyrobit další porci. Vyloženě se totiž rozplývá na jazyku a ořechy s čokoládou jsou neskutečně lahodnou kombinací. Pikantní příchuť rumu tomu všemu dodá ten správný říz!
Ingredience na jeden plech
Na těsto:
- 220 g másla nebo Hery 220 g cukru 6 vaječných žloutků 60 g hrubé mouky 60 g hladké mouky půl sáčku prášku do pěčiva 1 a půl lžíce kakaa 6 bílků na sníh
Na náplň:
- 220 g mletých vlašských ořechů 150 g moučkového cukru 1 dcl Tuzemáku
Na polevu:
- 200 g čokolády na vaření 200 g másla nebo rostlinného tuku
Postup práce
Začněte tím, že jako první smícháte v misce změklé máslo, cukr a vaječné žloutky. Vše vymíchejte do jemné pěny. Do druhé mísy vsypejte hrubou a hladkou mouku, přidejte prášek do pečiva a připravené kakao. Do pěny postupně přimíchávejte sypkou směs, až vznikne hladké těsto. Z vaječných bílků ušlehejte tuhý sníh a jemně jej vmíchejte do těsta.
Předehřejte si troubu na teplotu 170 °C. Plech vyložte pečicím papírem, anebo jej vymažte a nalijte na něj těsto. Pečte přibližně 15 minut nebo dokud nebude testovací špejle, kterou do těsta píchnete, suchá.
Upečené těsto nechte vychladnout a mezitím využijte čas na přípravu náplně. Namelte či nasekejte vlašské ořechy a smíchejte je s cukrem a rumem. Jestliže vám připadá hmota příliš tuhá a máte dojem, že vám nepůjde dobře roztírat, přidejte rum nebo horkou vodu. Ořechovou směs rovnoměrně naneste na těsto. Na polevu ve vodní lázni rozpusťte máslo nebo tuk spolu s čokoládou a nalijte vše na ořechy s rumem. Pak už jen nechte řádně zchladnout a můžete podávat.