Zdroje: recepty.blesk.cz, magazin.recepty.cz, rady-navody.cz

S příchodem vánočního období mnozí přemýšlejí nad tím, do jakých druhů cukroví se pustí. Perníčky, linecké, pracny, vanilkové rohlíčky a vosí hnízda patří mezi absolutní stálice, bez kterých si Vánoce spousta lidí nedokáže ani představit. Častokrát se ale může stát, že se známých druhů cukroví snadno přejíte a před Silvestrem jich máte až po krk. Zkuste si tedy letos talíř vánočních sladkostí obohatit i o poměrně méně známé druhy cukroví, které vás naprosto uchvátí svou chutí i jednoduchostí. Za zmínku stojí například ořechové sněhulky. Tvoří se obdobně jako sněhové pusinky, jsou naprosto nenáročné na přípravu a chutnají přímo božsky.

Jak připravit dokonalý sníh

Základem těsta na ořechové sněhulky je, jak už název napovídá, sníh z bílků. Vytvořit dokonalý sníh není nijak těžký úkol, je ale třeba být při jeho přípravě velmi důslední. V první řadě stojí za zmínku, že se sníh mnohem lépe šlehá z alespoň čtyři dny starých vajec. Bílek má totiž lepší konzistenci. Kdybyste chtěli sníh vyšlehat z čerstvých vajec, mohla by být jeho příprava zdlouhavá, a navíc s nejistým výsledkem. Vejce by zároveň nemělá být chladná, ale spíše pokojové teploty.

Perfektní sníh lze připravit jen v čisté nádobě, nikdy tedy nepoužívejte mísy či jiné nádoby umazané od těsta. Při oddělování bílků od žloutků dbejte zvýšené pozornosti. Je nutné bílky oddělit skutečně precizně, aby neobsahovaly ani kousíček žloutku. I nepatrné množství by totiž mohlo způsobit, že se vám sníh zkrátka nepodaří vyšlehat.

K rychlejšímu vyšlehání bílků si můžete dopomoci špetkou soli či pár kapkami citronu.

Ořechové sněhulky

Ořechové sněhulky mnohým připomínají sněhové pusinky. Postup jejich přípravy je prakticky stejný s tím rozdílem, že se do jejich těsta přimíchávají také ořechy, díky čemuž mají sněhulky úžasnou chuť a vůni. Zvenku jsou pak křupavé, vevnitř krásně vláčné.

Budete potřebovat:

200 g mletých lískových ořechů

100 g bílé čokolády

200 g moučkového cukru

1 sáček vanilkového cukru

1 lžíci rumu

3 bílky

špetku soli

100 g celých lískových oříšků

Postup:

Mleté lískové ořechy nechte krátce opražit nasucho na pánvi, aby se rozvoněly. Poté je dejte stranou a pusťte se do přípravy sněhu. V čisté nádobě vyšlehejte bílky se špetkou soli v pevný sníh, poté k němu přisypte oba cukry a lžíci rumu. Dohromady všechno dobře zašlehejte a nastrouhejte si bílou čokoládu a spolu s mletými ořechy ji jemně vmíchejte do připraveného sněhu.

Z těsta pak tvořte malé kopečky na plech vyložený pečícím papírem. Na každý kopeček položte jeden celý vlašský ořech a pečte v troubě rozehřáté na 160 °C asi 20 minut. Hotové sněhulky uchovávejte v uzavíratelné nádobě.