Dorty jsou většinou skvělým doplňkem každé slavnostní příležitosti. Přestože si můžete objednat dort v cukrárně, nejlépe chutná vždy ten domácí.

Pokud patříte mezi milovníky oříšků, máme pro vás tip na jednoduchý korpus, který zvládne každá začínající hospodyně. Má jedinečnou chuť, kterou ohromíte každého strávníka a jistě sklidíte náležitý úspěch. Použít můžete nejen lískové ořechy, ale také klasické vlašáky.

Inspirovat se můžete na videu zde:

Zdroj: Youtube

Recept na vláčný ořechový korpus

Nejprve si připravte 6 kusů vajec. Žloutky dokonale vyšlehejte společně se 150 g krupicového cukru do pěny a postupně přidávejte 12 lžic studené vody. Následně přistrouhejte 1 kávovou lžičku citronové kůry a 8 lžic oleje. Potom vmíchejte 100 g strouhaných oříšků a postupně přidávejte 250 g polohrubé mouky smíchanou s 1 sáčkem prášku do pečiva.

Nakonec vzniklé těsto ještě řádně promíchejte mixérem. Ušlehejte si sníh z bílků a opatrně jej vmíchejte do těsta. Pak už jej stačí nalít do předem vymazané a vysypané dortové formy a dejte péct do trouby na 170 °C přibližně na 45 minut. Před rozkrojením nechte korpus dobře vychladnout.

K oříškům se dokonale hodí čokoládová náplň

Dejte si do menšího hrnce 200 g kondenzovaného mléka, 55 g mletých vlašských ořechů, 1 polévkovou lžíci másla a směs za stálého míchání na středním ohni přiveďte k varu. Ve chvíli, kdy začne vařit, snižte teplotu a vařte dalších 10 minut dokud směs nezhoustne. Nakonec náplň přelijte do malé misky a nechte ji zcela vychladnout.

Tvarohový krém na ozdobení

Ve vodní lázni nebo v mikrovlnce si rozpusťte 200 g hořké čokolády a nechte ji chvilku vychladnout. V misce si mezitím vyšlehejte do pevné konzistence 200 g měkkého tvarohu a 500 ml smetany ke šlehání a 50 g cukru. Pokud chcete mít na ozdobu dortu k dispozici bílý i hnědý krém, část si odeberte a do zbytku vmíchejte rozpuštěnou čokoládu a 2 polévkové lžíce kakaa.

A na závěr velké finále

Vychladlý korpus překrojte podélně na tři části a promažte je připravenou náplní. Vrchní a boční části pomažte krémem a užijte si kreativního zdobení pomocí sáčku se zdobící špičkou.

Zdroje: www.jaktak.cz, www.vareni.cz, www.tradicnirecepty.cz