Většina lidí, která zavítá do IKEY, se nezdrží pouze u nábytku, plyšáků pro děti, či dekorací do bytu. Velice populární je totiž i restaurace s klasickou nabídkou jídel.
Nejoblíbenější jsou určitě speciální masové kuličky. Věřte nebo ne, ale někdy lidé chodí do IKEY jen proto, aby si tuto specialitu mohli vychutnat. Teď už ale cestovat až do IKEY nemusíte a jejich úžasné masové kuličky s omáčkou si můžete připravit i sami doma.
Video recept na IKEA kuličky najdete na Youtube kanále Starej Fotr:
Výtečné masové kuličky
Jako první smíchejte 500 gramů hovězího a 250 gramů vepřového mletého masa. Dejte jej do misky a ideálně pomocí rukou pořádně maso vyhlaďte, aby v něm nebyly žádné hrudky. Měla by vám vzniknout jemná směs. Poté si vezměte cibuli a najemno ji nasekejte. Přidejte k masu a poté k němu ještě nastrouhejte stroužek česneku.
Poté přisypte 100 gramů chlebové strouhanky a jedno vejce. Směs znovu důkladně promíchejte. Ještě si nemusíte oplachovat ruce, jelikož teď budete vytvářet kuličky. Vezměte si kus masa z misky a uválejte si jej v dlaních, dokud nebude mít patřičný tvar. Až budete mít vše hotové, dejte masové kuličky na 2 hodiny chladit do lednice.
Vynikající omáčka
Po dvou hodinách kuličky vyndejte a rozehřejte pánev na mírném plameni. Přidejte olej a po minutce můžete začít smažit kuličky do zlatova. Dávejte si pozor, aby všechny strany byly opečené stejně.
Poté kuličky z pánve přendejte do zapékací mísy, přikryjte je alobalem a dejte je do trouby péct na 180 stupňů. Tam je nechte přibližně půl hodinu dopékat. A mezitím se můžete vrhnout na omáčku.
V hrnci si rozpusťte 40 gramů másla a rozmíchejte v něm 40 gramů hladké mouky. Mouku a máslo míchejte dvě minuty a postupně pomalu přimíchávejte 150 mililitrů zeleninového a hovězího vývaru.
Poté, co postupně vmícháte celkem 300 mililitrů dvou různých vývarů, přidejte ještě 150 mililitrů smetany na šlehání, lžičku dijonské hořčice a 2 lžičky sójové omáčky. Míchejte v hrnci, dokud omáčka nezhoustne.
Pak už můžete vypnout sporák, vyndat kuličky z trouby a servírovat s jakoukoliv vaší oblíbenou přílohou.