Oslaďte si život s dortíkem v hrnku!

Co to je? Jednoduše jde o různé dezerty, které si můžete doma udělat za chviličku do hrníčku. Stačí k tomu pár lžiček ingrediencí a mikrovlnka, která vám místo trouby vykouzlí dortík za pár minutu nebo dvě!

Dortík připravíte v misce, hrnečku nebo ještě lépe sklenici, která se v mikrovlnce zahřívá lépe a po vytažení není tak horká. Moučníky tímto způsobem upečete všelijaké a jen jednu porci!

Jeden z nejoblíbenějších receptů je právě tento. Přípravu čokoládového dortíku s nutelou zvládne i dítě a s tímhle receptem z YouTube kanálu „Co budu jíst?“ to je opravdu hračka.

Zdroj: Youtube

Dortíky, improvizace a vylepšení

Dortíků, které můžete tímhle způsobem připravit je celá řada. Vanilkový dortík s barevným cukrovým sypáním, dortíky s kávou či mini verze zákusků jako red velvet, black forest čili schwarzwaldský dort s třešněmi nebo verze bez glutenu, které jsou většinou z banánů.

Vždy vyzkoušejte recept jednou nebo dvakrát a pak si ho teprve upravte podle vašich potřeb. Recepty ze Spojených států obsahují často více cukru. Jiné zase používají samokypřící mouku, která u nás není běžná a proto se může stát, že na první pokus nevyhmátnete dobře množství prášku do pečení, který se používá u nás.

Dortík v hrnku: Nač si dát pozor?

Pokud vás minutové zákusky v hrnečku zaujmou a budete je chtít vyzkoušet, pamatujte, že i takové pečení má pár pravidel, které vám pomohou k úspěchu.

  • Anglicky psané recepty hledejte pod „mug cake" nikoli „cup cake", což je muffin.
  • Zákusek můžete připravit v jakémkoli nádobí, které smí do mikrovlnky, nicméně nejlepší bývá sklo.
  • Hrnek vždy plňte jen do poloviny, případně dvou třetin, aby vám obsah nevytekl ven.
  • Tvar hrnku není důležitý. Dezert se jí přímo z hrnečku a není potřeba jej vyklepnout ven.
  • Pokud se vám stane, že není dortík uvnitř dopečený, přidávejte čas po 15 vteřinách. Nicméně vysušený dezert také není cílem.
  • Protože jde o malé množství těsta, které budete připravovat, je velmi důležité, abyste odměřovali ingredience správně. Mezi rovnou lžičkou nebo vrchovatou je veliký rozdíl, takže si dejte záležet.
  • Moučníky z mikrovlnky nejsou do slova a do písmene pečené, nemají kůrčičku a nezezlátnou jako v troubě. Vanilkové jsou proto velmi světlé.
  • Dortíky trochu spadnou po vychladnutí. Je to úplně normální a vzhled můžete jednoduše vylepšit čepicí šlehačky.

Související články

Zdroje: buzzfeed.com, fresh.iprima.cz