Osení nemusí být jen dekorací, ale může vám svou živou sílu předat. Nejsnazší je lístky ostříhat a co nejjemněji rozmixovat v jakémkoli ovocném či zeleninovém koktejlu, nebo pouze s vodou.
Zelené zázraky
Mladému ječmeni jsou mnohdy připisovány účinky až příliš zázračné, zdrojem vitamínů, minerálů, stopových prvků, živých enzymů a chlorofylu však bez pochyb je. A podobně je to u zelených výhonků pšenice a žita. Samotná semínka jsou napěchovaná prospěšnými látkami, ovšem když začnou klíčit, jejich blahodárný potenciál výrazně stoupá. Zlepšuje se jejich stravitelnost, roste obsah vitamínů, probouzejí se enzymy. Proto mohou naklíčené luštěniny, obilniny a další semena obohatit zimní jídelníček lépe, nežli neduživá zelenina a ovoce, které nedozrálo na slunci. Delší, již zelené výhonky obsahují navíc prospěšný chlorofyl a pomohou jako prevence jarní únavy.
I mnohá domácí zvířata si mohou na osení pochutnat - morčata, králíci i papoušci. Také kočka a pes osení ocení, i když ti ne jako stravu, ale spíš jako kartáč na žaludek a střeva. Speciální směs trav pro kočky lze ostatně pěstovat celoročně.
Osení po celý rok
Osení lze vypěstovat i bez zeminy, pouze na buničině, vlhké utěrce nebo v cedníku při častém proplachování. Následně můžete konzumovat celé rostlinky i s obilkami. Dokud mají semena pouze malé klíčky, jsou křehké, později jsou však zelené výhonky pro naše zuby příliš tuhé. Jsou však skvělou přísadou do smoothie, můžete je také odšťavnit.