Sangria

Španělská, nebo portugalská záležitost? Lhostejno, o koho šlo, přišel na to, jak si vychutnat červené víno uprostřed léta a zužitkovat ovocnou úrodu. Bez ovocné chuti sangrie si málokdo na jihu dokáže představit léto.


Na cca 1 l:

  • 750 ml chlazeného suchého červeného vína
  • 60 ml brandy
  • 2 polévkové lžíce třtinového cukru
  • 150 ml 100% pomerančového džusu
  • 100 ml 100% grapefruitového džusu
  • šťáva ze 2 limet
  • čerstvé ovoce dle chuti (pomeranče, jahody, borůvky)
  • led

Ve velké nádobě smícháme cukr a limetovou šťávu, dokud se cukr nerozpustí, přilejeme oba džusy a brandy. Nakrájíme si ovoce na menší kousky a nasypeme je do nádoby. Přidáme led a zalijeme chlazeným červeným vínem. Promícháme a můžeme rozlévat do sklenic.

Margarita

O původ margarity se pře snad celý jihoamerický kontinent, nejčastěji je ale přisuzována Mexiku. Kyselá limetová chuť je dokonale vyvážena solí a sílu koktejl získává z čiré tequily.


Na 1 sklenici:

  • 50 ml tequily Blanco (čiré neboli stříbrné)
  • 20 ml limetové šťávy (zhruba ½ limety)
  • 20 ml pomerančového likéru (Cointreau, Triple Sec)
  • led
  • hrubozrnná sůl
  • shaker

Okraj sklenice, ve které budeme koktejl podávat, namočíme do limetové šťávy a natřikrát obalíme v hrubozrnné soli tak, aby se zachytila na vlhká, místa. Do shakeru nalijeme limetovou šťávu, pomerančový likér, tequilu, zasypeme do ¾ shakeru ledem a protřepeme. Ihned podáváme.

Mimosa

Základ pro tento koktejl je, aby byly veškeré přísady dokonale vychlazené. Podává se totiž nejčastěji jako součást nedělních brunchů, dlouhých snídaní, kdy přijde vhod po dlouhé prohýřené noci. Co se názvu týká, má se za to, že souvisí s barvou nápoje – stejnou má totiž rostlina akácie stříbrná, které anglicky přezdívají mimosa.

Na 1 sklenici:

  • 45 ml pomerančového likéru (Cointreau, Triple Sec)
  • 15 ml čerstvé šťávy z pomeranče
  • 150 ml šampaňského, sektu nebo suchého šumivého vína
  • plátek pomeranče

Do sklenice nalijeme pomerančový likér, pomerančovou šťávu a dolijeme šampaňským. Podáváme s plátkem pomeranče ve vyokých sklenicích na sekt.

Ledové grapefruitové prosecco

Pokud se i vy počítáte mezi početnou skupinu lidí, kteří si oblíbili italské prosecco, měli byste vyzkoušet drink, který je ostřejší díky vodce a osvěžující díky hořké chuti grapefruitu.


Na 4 sklenice:

  • 360 ml prosecca
  • 240 ml šťávy z červeného grapefruitu
  • 3 polévkové lžíce třtinového cukru
  • 60 ml vodky
  • led

Do mixéru nalijeme grapefruitovou šťávu, vodku a přidáme třtinový cukr a led, mixujeme, dokud se cukr zcela nerozpustí. Plníme do poloviny vysokých sektových sklenic a zbytek dolijeme proseccem.