Ovesná kaše přes noc se stala hitem internetu. Není čemu se divit. Večer ji připravíte a ráno už jen jíte, nebo ji ve spěchu popadnete a vydáte se do práce. Zní to jako ideální plán na zdravou snídani a také je. Pokud ovšem víte, co všechno do kaše přidat, aby z ní byl skutečně nutričně vyvážený pokrm, který vás zasytí na delší čas.

Příprava je hračka

Ovesné vločky jsou oblíbené nejen díky zdravotním benefitům, ale také díky snadné přípravě. Stačí pár minut a jídlo je na stole. Většina lidí má vločky spojené se sladkou kuchyní, tušili jste ale, že si můžete připravit i ovesnou kaši ve slané verzi? Jak na lahodné kombinace plné chuti se podívejte na video na YouTube Downshiftology:

Zdroj: Youtube

V čem jsou tak výjimečné?

O rychlosti přípravy ovesných vloček již byla řeč. Nabízejí toho ale ještě o trochu víc. Jsou plné vitaminů a minerálů. Nabízejí komplexní sacharidy, tudíž mají vysokou sytící efektivitu a vy po nich nebudete mít ihned hlad. Tedy v případě, že zvolíte správně i ostatní ingredience.

Upravují peristaltiku střev, protože jsou nadupané vlákninou. Zabraňují zácpě a naopak podporují zdravé vyprazdňování, čímž mohou působit i jako prevence proti vzniku karcinomu střev. Zároveň pravidelná konzumace ovesných vloček podporuje udržení správné hladiny cholesterolu. Pomáhá také předcházet vzniku diabetu 2. typu a podporuje hubnutí.

Fermentace přes noc

Konečně se dostáváme k onomu zázraku přes noc. Nechte kaši jednoduše fermentovat. Připravte si 40 gramů ovesných vloček, zalijte je kysaným mléčným nápojem a přidejte lžíci polotučného tvarohu. Promíchejte a směs dejte do dostatečně velké uzavíratelné sklenky. Na vrch dejte lžičku ořechového másla a hrst oblíbeného ovoce.

Posypejte zlehka skořicí a nechte vločky přes noc vykonat svou práci. Takto připravené budou lépe stravitelné a živiny v nich i lépe využitelné. Ráno už je jen popadněte a pochutnejte si! Pamatujte si, že je dobré k ovesným vločkám vždy přidat zdroj bílkovin. Ať už je to tvaroh, skyr, nebo cottage sýr, který se mimochodem hodí i do sladké kuchyně.

Využít ale můžete i protein v prášku, pokud jste na něj zvyklí. Kaše doplněná o protein zajistí pocit sytosti o něco déle, než ta bez něj. I když jsou ovesné vločky skvělou potravinou, po samotných obohacených ovocem by vám vyskočila glykemie prudce nahoru a rychle zase klesla, což by nemělo kýžený sytící efekt.

Tip na závěr

Skoro to vypadá, že ovesné kaše vytlačily všechny ostatní. Samozřejmě je dobré pokrmy střídat, proto se nebojte a zkuste kaši třeba z jáhel, pohanky nebo z polenty. Ani tady nezapomeňte na vyváženost pokrmu.

Související články

Zdroje: gymbeam.cz, jimezdrave.cz, www.zdravizone.cz, www.denik.cz