Zdroje: toprecepty.cz, YouTube.com, foodnetwork.co.uk
Nejoblíbenější jsou takové moučníky, které na jednu stranu božsky chutnají, ale na tu druhou neobsahují tolik cukru ani tuku a jejich konzumace může být zdraví prospěšná. I proto jsou ostatně v posledních letech velmi oblíbené nejrůznější dezerty z ovesných vloček. Z těch můžete upéct například sušenky, koláče a buchty.
Patříte mezi absolutní milovníky štrúdlu? Pak musíte vyzkoušet rozbalený jablečný štrúdl, jehož základem je právě těsto z ovesných vloček. Podrobný postup najdete ve videu:
Ovesný koláč z mikrovlnky
Pokud vás tlačí čas, můžete vynikající ovesný koláč upéct i v mikrovlnce. Zvládnete to za pár minut a výsledek vás naprosto odzbrojí. Ovesný koláč poslouží jako skvělá snídaně, lehká svačinka i třeba jako zdravější sladká tečka po obědě.
Smíchejte v menší misce 110 gramů másla, přidejte 3 lžíce medu a 110 gramů cukru. Dejte do mikrovlnky asi na 2 minuty, aby se máslo rozpustilo, a všechno dobře promíchejte. Nechte směs 5 minut zchladnout a pak do ní vmíchejte 225 gramů ovesných vloček, 1 lžičku prášku do pečiva, 1 velké vejce a špetku soli. Těsto natlačte do zapékací formy, která se vejde do mikrovlnné trouby. Pak formu vložte do mikrovlnky, kterou zapněte na 5 minut na nejvyšší výkon. Hotový koláč nechte zcela zchladnout a nakrájejte ho na čtverečky.
Ovesné vločky a jejich vliv na zdraví
Ovesné vločky jsou plné zdraví prospěšných látek. Obsahují celou řadu vitamínů a minerálů. Proto by je do svého jídelníčku měl pravidelně zařazovat absolutně každý. Spousta lidí z nich připravuje již zmíněnou ovesnou kaši, která společně s nějakým ovocem představuje nutričně vyváženou snídani, jež zasytí na dlouhou dobu.
Vločky jsou taktéž bohaté na vlákninu, která podporuje zdraví střev a zbavuje tělo toxických látek. Výhodou je, že si ovesné vločky mohou dopřát i celiaci. V obchodech se zdravou výživou je totiž možné zakoupit i bezlepkové ovesné vločky. Jde zkrátka o potravinu, která by neměla chybět doma nikomu. A i když třeba nepatříte mezi velké milovníky ovesné kaše, můžete z vloček nachystat i jiné sladké dobroty.
Drobenka z ovesných vloček
Ovesné vločky mají v kuchyni obrovskou škálu využití. Věděli jste, že je můžete přidat například do zeleninové polévky pro zahuštění a zcela tak vynechat jíšku nebo mouku? Skvělá je pak třeba i drobenka na koláč vyrobená z ovesných vloček. Stačí smíchat 75 gramů hladké mouky, 115 gramů cukru, 90 gramů másla a 70 gramů vloček. Díky ní budou vaše ovocné koláče ještě křupavější a zároveň budou alespoň částečně prospěšné lidskému zdraví.