Fajitas

Po fajitas sáhněte tehdy, když máte chuť na něco dobrého, ale nechcete nic těžkého. Proužky masa, ať už kuřecího, krůtího, nebo hovězího, připravené v jedné pánvi s klasickými paprikami, nezbytným chilli a cibulí. Dopřejte si je v tortille s čerstvým koriandrem, rajčatovou salsou, guacamole nebo jen trochou zakysané smetany.

Na 4–6 porcí:

  • 500 g krůtích prsou
  • 1 velká žlutá cibule
  • 1 velká červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 menší chilli paprička
  • 3 velké papriky (červená, zelená, žlutá)
  • 2 limety
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • špetka skořice
  • ½ lžičky čerstvého mletého pepře
  • tortilly na podávání

Maso si nakrájíme na silnější nudličky. Do mísy vymačkáme šťávu ze dvou limet, osolíme, opepříme, přidáme mletý římský kmín, špetku skořice, půlku nahrubo nakrájené chilli papričky bez semínek a nahrubo nakrájený česnek. Maso naložíme do marinády a necháme marinovat překryté potravinářskou fólií zhruba 30 minut.

Mezitím oloupeme cibuli a nakrájíme na tenké proužky, stejně jako papriky zbavené semínek a stopky. Ve velké pánvi rozpálíme olej a restujeme cibuli, po pár minutách přidáme papriky – dle velikosti pánve, přidáváme je postupně, aby se restovaly, nechceme, aby se dusily. Po orestování paprik přidáme marinované maso a restujeme dále, přidáme zbytek chilli papričky. Tortilly připravíme na sucho na rozehřáté pánvi a plníme masovou směsí s paprikami. Můžeme podávat s guacamole a zakysanou smetanou.

Chilli noc carne

Hutná omáčka s rajčatovým základem má pikantní chuť díky chilli papričkám, nezapomeňte přidat i čerstvé. Přestože to pro neznalé může působit podivně, patří do ní i kostička hořké čokolády a fazole. Výslednou chuť si však doladíte podle svých vlastních potřeb, někdo přidává víc limetkové šťávy a cukru, někdo si vystačí se solí a pepřem.

Na 4–6 porcí:

  • 600 g mletého hovězího masa (ne masného polotovaru)
  • 400 g nebo 1 konzerva červených fazolí
  • 400 g nebo 1 konzerva krájených rajčat
  • 3 lžíce rajského protlaku
  • 2 čerstvá rajčata
  • 2 velké červené cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 menší mrkev
  • 2 kostičky hořké 80% čokolády
  • 1 čerstvá chilli paprička
  • 1 lžička kajenského pepře
  • ½ lžičky mletého římského kmínu
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 170 ml vody
  • extra panenský olivový olej
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 4 limetky
  • čerstvý koriandr

Oloupeme si cibuli, česnek a nakrájíme si zvlášť na jemnější kousky. Mrkev nastrouháme na hrubém struhadle, čerstvá rajčata si nakrájíme na menší kostky, chilli papričku nakrájíme na tenká kolečka. V hrnci, ideálně s nepřilnavým dnem, si na rozpáleném oleji necháme zpěnit cibuli, přidáme mrkev, restujeme pár minut společně. Přisypeme česnek, kajenský pepř a mletý římský kmín a promícháme. Po zhruba dvou minutách přidáme rajský protlak, který krátce orestujeme se zeleninou.

Směs odhrneme v hrnci stranou a přidáme mleté hovězí maso. Jeho strukturu stále narušujeme vařečkou, aby nám nevznikl karbanátek. Jakmile je maso zatažené, nebude to trvat víc než pár minut, přidáme krájená rajčata, kousky rajčat z konzervy, plátky chilli papričky – té dáme nejdříve polovinu, přidat můžeme vždy. Zalijeme vodou, osolíme, opepříme a přiklopené necháme alespoň hodinu za občasného míchání na mírném plamenu provařit. 15 minut před koncem přidáme i scezené fazole z konzervy. Ve chvíli, kdy hrnec stáhneme ze sporáku, přimícháme čokoládu a třtinový cukr. Dochutíme limetkovou šťávou. Podáváme s čerstvým koriandrem, plátkem limety a rýží.