Avokádo vám lehce naklíčí z pecky i doma v květináči. Vypěstovat dospělý strom ale nebude u nás snadné, je velmi citlivý na chlad. Tohle ovoce je úžasnou zásobárnou minerálních látek - draslíku, mědi, magnezia, fosforu a vitaminyů C, E, K, H, B3 a B5 (kyseliny pantothenové). Obsahuje však i persin, který je jedovatý pro papoušky, zejména kanárky.

Avokádová omáčka s těstovinami

  • 240 g celozrnných špaget
  • 3 zralá avokáda
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • čerstvé bazalkové lístky
  • hrst vlašských ořechů
  • sůl a pepř

Špagety uvaříme v osolené vodě podle návodu na obalu. Mezitím, než se špagety uvaří, připravíme omáčku. Avokáda zbavíme šlupky s peckou a umixujeme společně s olivovým olejem, česnekem a citronovou šťávou. Omáčku smícháme se zcezenými špagetami. Dochutíme solí a pepřem a podáváme s bazalkovými listy a vlašskými ořechy.

Nutriční informace na 1 porci: 657 kcal 12 g bílkovin 49 g sacharidů 46 g tuků

TIP:

TIP: Místo vlašských ořechů vyzkoušejte nasucho opražené piniové oříšky nebo pokrájená rajčata.

Avokádová pěna s banánem a pistáciemi

  • 2 avokáda
  • 1 lžíci rýžového sirupu
  • 1 lžíci holandského kakaa
  • 1 lžičku skořice
  • banán

Na ozdobení:

  • 15 g drcených nesolených pistácií
  • 1 lžičku drcených kakaových bobů

Avokáda zbavíme slupky a pecky a dáme do mixéru společně s rýžovým sirupem, kakaem, banánem a skořicí. Vše rozmixujeme dohladka a posypeme pistáciemi a kakaovými boby.

Nutriční informace na 1 porci: 596 kcal 7 g bílkovin 22 g sacharidů 54 g tuků

TIP:

TIP: Holandské kakao můžete nahradit například karobem. Karobový prášek je z plodů středomořské dřeviny Ceratonia Siliqua, známé jsou spíš jako svatojánský chléb. Je zásobárnou minerálů, vitaminů a bílkovin. Krom jiného je méně tučný, než kakao a všeobecně se dá říci, že je zdravější.

Jednoduchá a rychlá pomazánka

  • 1 avokádo
  • 120 g cottage sýru
  • stroužek česneku
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 1 lžíci tahini
  • sůl
  • vajíčko

Všechny ingredience společně rozmixujeme dohladka. Namažte si pomazánku na celozrnný chléb a obložte uvařeným vajíčkem nakrájeným na plátky.

Nutriční informace na 1 porci: 336 kcal 10 g bílkovin 8 g sacharidů 30 g tuků

tahini

Co je tahini (možno též tahina)? Sezamová pasta vyrobená z drcených sezamových semínek a mořské soli. Je ceněná pro vysoký obsah vitaminu E, vitaminů B1, B2, B3, B5 a B15, minerálů a vápníku. Osvědčila se při detoxikaci jater, boji s chudokrevností i kily navíc.

Letní svěží salát s avokádem a jahodami

  • 70 g rukoly
  • 1 zralé avokádo
  • lžíci olivové oleje
  • 75 g feta sýru
  • lžíci medu
  • šťávu z půlky citronu
  • 20 mandlí
  • 100 g jahod

Na suché pánvi opražíme mandle a necháme vychladnout. Mezitím si propláchneme rukolu, osušíme a dáme do misky. Jahody a avokádo nakrájíme na plátky a položíme je na rukolu. Z olivového oleje, šťávy z citrónu a medu si vytvoříme zálivku, kterou pokapeme salát. Hotový salát posypeme kousky fety a mandlí a servírujeme.

Nutriční informace: 455 Kcal, 13 g bílkovin 22 g sacharidů 35 g tuků

Jíme zdravě s Fitrecepty

Lahodnou inspiraci jsme načerpali v kuchařce Jíme zdravě s Fitrecepty od Petra Nováka, Barbory Kravkové a Barbory Hlubučkové.