Hrušky skvěle chutnají syrové, zimní odrůdy však vyžadují svůj čas – často jsou nejlepší právě až v prosinci, kdy ve sklepě dojdou. Kromě ovocných salátů se hodí i na velmi zajímavé kulinářské pokusy.

Co budeme potřebovat?

  • 4-6 hrušek, nejlépe tvrdší zimní odrůdy
  • Sklenku kvalitního červeného vína
  • Půl sklenky čerstvé šťávy z citrónu
  • 4 polévkové lžíce cukru (nejlépe nerafinovaného, hnědého)
  • 4 polévkové lžíce rozinek
  • 4 hřebíčky
  • vanilkový lusk
  • jeden badyán

Postup

  • Hrušky oloupeme, stopku však neodstraňujeme. Seřízneme je na opačném, spodním konci tak, abychom je mohli postavit na dno hrnce – vhodná je menší, užší nádoba.
  • Na hrušky nalijeme citrónovou šťávu a víno, vložíme k nim podélně rozkrojený vanilkový lusk, hřebíčky, badyán i rozinky a nakonec je posypeme cukrem.
  • Víno přivedeme k varu a necháme přibližně čtvrt hodiny mírně probublávat. Nakonec hrušky postupně položíme a ve víně několikrát otočíme, až se celé zbarví do syté červené barvy. Při zkoušce vidličkou by měly být měkké, ale zároveň musí stále držet tvar.

Hotové hrušky podáváme přelité vínem s rozinkami. Výborným doplňkem jsou například kvalitní plísňové sýry.