Kokos ve všech podobách a vůbec prakticky všechny výrobky z kokosu jsou velmi populární, chutné a zdravé. Výborné jsou takzvané mladé kokosy, které můžeme dnes už koupit i u nás, zvláště před blížícími se Vánocemi. Nejsou nejlevnější, ale jejich kokosové mléko je výborné. Po vypití vody kokos nevyhazujeme, rozpůlíme ho a vydlabeme měkkou bílou dužinu, která bývá různě silná a pružná. Na výrobu dobrého jogurtu jí potřebujeme alespoň ze tří kokosů.

  • Po vydlabání ji očistíme od dřevnatých vláken a opláchneme, poté vložíme do mixéru a rozmixujeme na hladkou hmotu.
  • Při mixování přiléváme jakékoliv rostlinné mléko nebo kokosovou vodu tak, abychom vytvořili hustotu, jakou máme rádi. Počítáme ovšem s tím, že v průběhu kysnutí jogurt ještě trochu ztuhne.
  • Dužinu mixujeme dostatečně dlouho, aby hmota byla opravdu hladká, krémovitá, bez hrudek. Využít lze i zralé kokosy, které však muxíme mixovat o to déle.
  • Až ke konci přidáme probiotika, jež se dají koupit v každé lékárně. Ta nastartují kysnutí. Na dva až čtyři kokosy vystačí dvě kapsle. Kultury určené přímo k jogurtování bývají ke koupi také v některých mlékomatech a podobně.
  • Hmotu nalijeme do dvou misek, zakryjeme ji potravinářskou folií a postavíme do tepla, v létě třeba na okenní parapet na slunce, v zimě na topení.
  • Po šesti hodinách jogurt znovu promícháme, necháme dojít a ochutnáme ho: je-li jeho hustota a chuť výborná, uložíme ho do chladničky. Pokud je ještě řídký a málo kyselý, musíme ho ještě nechat chvíli zrát. Jenže i v chladničce stále tuhne a kysne, proto ho neskladujeme o déle než tři dny, pak už nemusí být dobrý.

Kokosový jogurt je výborný s čerstvým rozmixovaným ovocem. Můžete ho přidat i do smoothie, nebo z něj spolu s ovocem a oříšky vyrobit lahodné a přitom velmi zdravé dezerty.