Granátové jablko, to pravé ovoce pro sváteční večer
14. 2. 2019

Granátové jablko, to pravé ovoce pro sváteční večer

Granátové jablko nejenže nádherně vypadá, ale vyniká nevšedním mírně nahořklou chutí. Lze přidávat i do salátů a míchaných nápojů. Nejen pro sváteční večer a romantické chvíle je jako stvořené.

Granátová jablka se dříve prodávala pouze v době Vánoc, nyní si je můžeme koupit v supermarketech celoročně. Jak poznáme ta nejlepší a nechutnější? Kvalitní a chutné plody nejsou seschlé, pomačkané ani otlačené, pokožka plodu má být lesklá, pevná a červená, neměla by na ní být zelená, hnědá nebo žlutá místa. Doma plody skladujeme na chladném a suchém místě, v chladničce vydrží šťavnaté delší dobu.

Granátové jablko, legendární ovoce výjimečného vzhledu i chuti

Granátový východ slunce

Skvělé uplatnění nalézá ve studené a teplé kuchyni. Omáčka z granátového jablkaPři přípravě koktejlu Tequila Sunrise nemůže chybět grenadina se výborně hodí k pečené drůbeži, kyselými semínky můžeme přizdobit zeleninový salát nebo je přimíchat třeba do oslazeného tvarohu. Za ochutnání stojí také známá grenadina, osvěžující nápoj, který se vyrábí ze zkvašené šťávy. Díky krvavě červené barvě a nahořklé chuti je grenadina součástí mnoha míchaných nápojů, například nealkoholického šerbetu, ale především proslulého koktejlu Tequila Sunrise.

Jak už název koktejlu napovídá, sklenice tohoto nápoje připomíná východ slunce - červená grenadina totiž klesne na dno pod oranžový pomerančový džus. O výrobu tohoto koktejlu se s úspěchem můžeme pokusit i sami. Patří do něj 9 cl tequily, 18 cl pomerančového džusu, 3 cl grenadiny a pár kostek ledu.

Pro krásu i zdraví

Granátové jablko se uplatňuje nejen v gastronomii, ale i při výrobě kosmetiky. Je cennou složkou krémů, dokáže totiž hydratovat a vyživovat pokožku. Z kůry a slupek se vyrábí přírodní barvivo, granátovník má i velice kvalitní dřevo, kterého si cení hlavně umělečtí řezbáři.

Granátové jablko obsahuje kromě vody i řadu vitaminů a minerálů, které z něj činí výborný antioxidant. Jablko je rovněž cenný zdroj vitaminu B. Díky kyselé chuti pomáhá správnému trávení, reguluje krevní tlak a zvyšuje imunitu, což oceníme hlavně v zimě. Brání také kornatění tepen a napomáhá při prevenci rakoviny.

Granátovník a zralé granátové jablko

Granát, granit, Granada

Od granátového jablka je odvozené pojmenování vojenského granátu, který se podobá struktuře dužiny tvořené stovkami drobných semínek. Z podobného důvodu dostal název také granit, tedy hornina, jež se vyznačuje vysokou zrnitostí. S granátovým jablkem se můžeme často setkat i v umění, někdy se zobrazuje jako jablko hříchu, jež okusili Adam s Evou, jindy je můžeme spatřit v ruce malého Ježíška. Granátové jablko je dodnes státním symbolem Ázerbájdžánu a rovněž symbolem španělské Granady. A také je údajně použil Paris, aby jím rozhodl spor mezi bohyněmi Hérou, Afrodítou a Athénou o to, která z nich je nejkrásnější. To je ten známý Paridův soud. Afrodíté mu protislužbou nabídla lásku Heleny, která se do něj opravdu zamilovala. Jenže jak už to bývá, tím rozhněvala svého původního nápadníka Meneláa a osud Troje byl zpečetěn.

Autor Markéta Černá.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: osmplustři = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2019. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2019 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS