A co je to ta rambulice?

Nic vám ten název neříká? Rambulice čili ovocná polévka se prý dělala především v Podkrkonoší či v příhraničních oblastech s Německem, odkud se k nám prý dostala. Nicméně dnes už byste na ni asi nenarazili a je to patrně díky tomu, že ovoce umíme uchovávat mnoha různými dalšími způsoby. Rambulice totiž byla takovou znouzecností. Používalo se do ní ovoce, které bylo třeba rychle zpracovat, aby nepřišlo vniveč.

Proběhla anketa Receptáře!

Tradiční čtenářská anketa proběhla i letos. Hlasovali jste pro své oblíbené firmy. Děkujeme.

Zaujala vás myšlenka a máte doma i různé sušené ovoce? Podívejte se, jak se vaří polévka ze sušeného ovoce v Arménii. Tento videorecept vám představí na autorka z YouTube kanálu Heghineh Cooking Show.

Zdroj: Youtube

Ovocné polévky stokrát jinak

Ovocné polévky nejsou na každém jídelním lístku. A mnohdy se nejí před hlavním chodem, ale jako dezert až po něm. Připravují se tradičně v létě, kdy je dostatek čerstvého ovoce a v zimě si můžete pomoci ovocem sušeným jako Arméni.

Často se také tyto polévky servírují za studena, což jim rozhodně sluší víc. Nicméně ovocnou polévku nebo zmínky o ní byste patrně našli ve všech koutech světa.

Podle oblasti se také velmi mění složení polévky, i když žádné ovoce není nevhodné. Můžete se setkat se studenou polévkou z jahod, ale také z vodních melounů a kantalupu. Do polévek se používají také bobuloviny, kterých je dostatek například na severu Evropy, ale též mango či banány v tropických oblastech.

Ovocné polévky nemusejí být jen sladké, voňavé po skořici a dochucené mléčnými ingrediencemi. Například polévka zelené gazpacho je ze zeleného medového melounu, okurek, avokáda, ale také je v ní jalapeño, česnek, limetka a bílý balzamikový ocet.

Česká ovocná rambulice

Příprava rambulice není vlastně nijak zvlášť odlišná od arménské verze. Polévku bylo možné udělat z kousků čerstvého, ale i sušeného ovoce. Pokud vám slovo polévka nejde dohromady s ovocem a už vůbec ne sušeným, tak si třeba myslete, že jde o řídkou kaši nebo obdobu přesnídávky či dokonce kompotu.

Na polévku budete potřebovat čerstvé nebo sušené ovoce podle vašich možností, ale zhruba 30 až 50 g nakrájených na kousky. Ovoce povařte v litru vody osolené špetkou soli. Ovoce, i to sušené, by mělo být měkké a příjemné na skus.

Přidejte trošku mleté skořice a badyánu. Do kelímku kysané smetany přidejte lžíci škrobu, dobře rozmíchejte a přidejte do polévky na zahuštění. Poté jen krátce povařte a podávejte.

Související články

Zdroje: ceskatelevize.cz, jimeto.cz