obrázek z archivu ireceptar.cz

Ovocné knedlíky Petra Stupky pro pokročilé kulináře: hrstkové, tvarohové, se sladkými omáčkami

Když ovoce zabalíte do chutného těsta, úspěch sklidíte téměř zaručeně. A pokud knedlíky polijete lahodnou omáčku, bude sladký oběd nebo večeře mimořádným zážitkem.

Tvarohové hrstkové ovocné knedlíky

Rozpis na 5 porcí: 2x 250g kostky tvarohu (2x tučný nebo tučný a netučný), po 4 hrstech strouhanky a dětské krupice, 3 vejce, 1 lžička kurkumy, ovoce (meruňky, hrušky, jahody apod.), mléko podle potřeby

  • Všechny suroviny smícháme, pokud se těsto drobí, můžeme je zvlhčit troškou mléka, aby se spojilo, pokud je řídké, zahustíme je troškou krupice a strouhanky.
  • Do těsta balíme připravené ovoce a navlhčenýma rukama tvarujeme knedlíky velikosti větších ping–pongových míčků.
  • Knedlíky uvaříme v osolené vodě (asi 7 minut) a na talíří je posypeme nastrouhaným tvrdým tvarohem a cukrem a pokapeme rozpuštěným máslem.

malinové knedlíky s omáčkoumalinové knedlíky s omáčkouAutor: Archiv ireceptar.cz

Tvarohové knedlíky s meruňkovou omáčkou

Na 4 porce potřebujeme: 750 g tvarohu, 3 vejce, 16 lžic dětské krupičky, 1/2 lžičky soli; na omáčku: 1 kg meruněk, 200 g cukru krupice, 1 lžička kyseliny citronové, 2 kusy badyánu, 1 kousek celé skořice; na posyp: 500 g tvarohu, 4 snítky meduňky.

  • Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které necháme 15 minut odpočinout. Poté z něj lžící tvarujeme menší knedlíky, které postupně uvaříme v mírně osolené vodě (asi 10 minut).
  • Vypeckované meruňky nakrájíme na malé kousky, dáme je do rendlíku, přidáme koření a za občasného míchání je asi 10 minut dusíme na mírném ohni. K ovoci můžeme přidat 3 lžíce vody.
  • Poté do rendlíku přisypeme cukr a obsah povaříme dalších 10 minut.
  • Hotové knedlíky na talíři přelijeme meruňkovou omáčkou, posypeme je tvarohem a ozdobíme snítkou meduňky. 

švestkové knedlíkyšvestkové knedlíkyAutor: Archiv ireceptar.cz

Vanilková omáčka

1 vanilkový pudink, 600 ml mléka, 1 vanilkový lusk, 50 g cukru krupice, 20 g másla

Pudinkový prášek rozmícháme ve 150 ml studeného mléka, zbytek mléka osladíme. Vanilkový lusk rozřízneme, vyškrábneme z něj zrníčka do oslazeného mléka a přivedeme je téměř k varu. Za stálého míchání pak do něj vlijeme pudink rozmíchaný ve studeném mléce, omáčku provaříme 2 minuty, stáhneme z ohně a přidáme do ní máslo.

Omáčka je výborná například k tvarohovým knedlíkům s jahodami.

 

Akční letáky