Ředkvičky rozveselí studenou kuchyni

Ředkvičky patří mezi zeleninu, které nesvědčí dlouhé skladování. Jejich pěstování je velmi snadné, proto si je můžeme pěstovat na zahrádce sami. Ředkvičky obsahují vitaminy B a C, kyselinu listovou, draslík a vápník a sirnou silici. Právě ona jim dodává typickou ostrost a palčivost.

Ředkvičky konzumujeme obvykle čerstvé, ale využít je můžeme i v teplé kuchyni. Konzumovat můžeme nejen bulvičky, ale i listy. Listy ředkviček mají jemnou palčivou chuť, jsou bohaté na minerální soli a vitaminy. Mladé a křehké listy můžeme přidat do salátu. Starší ředkvičkovou nať můžeme povařit a přidat do polévek, větší listy můžeme připravit na způsob špenátu.

Carving, aneb dekorativní vyřezávání ovoce a zeleniny

K ozdobnému vyřezávání ovoce a zeleniny se používají speciální nože (thajský nůž základní, popř. thajský nůž ve tvaru jehly), škrabky a loupače. V případě jednoduchých ozdob z ředkviček si však vystačíme s běžným kuchyňským náčiním. Ředkvičky dobře omyjeme a odkrojíme kořínky. Odstraníme vrchní listy a ponecháme pouze nejmenší mladé lístky.

Z ředkviček snadno vyřežete květy

Nejjednodušší květy vyřízneme podle inspirace ve fotogalerii menším, ale dostatečně ostrým, kuchyňským nožíkem. Stačí špičkou nože jemně naříznout červenou slupku a opatrně jí část odloupnout. Iluze květu s bílým středem je téměř dokonalá. Ředkvičky můžeme také různě naříznout a lehce pootevřít do tvaru květu.

Zdroj: Youtube

Z jedné ředkvičky můžeme snadno získat květy dokonce dva. Stačí malým nožíkem naříznout zubatě ředkvičku po obvodu. Pak ji uchopíme za horní a spodní část a lehce pootočíme.

Asi nejsložitějším květem, který může připravit, je růže zhotovená z plátků ředkviček. Ředkvičku nakrájíme na co nejjemnější plátky. Nakrájené plátky vložíme na 5 minut do slané vody. Pak je opatrně rozložíme na papírovou kuchyňskou utěrku a důkladně vysušíme. Na jeden květ potřebujeme přibližně 12 plátků. Naskládáme je do řady tak, aby se částečně překrývaly a opatrně stočíte do ruličky. Květ zpevníme ve spodní části tak, že ho křížem propíchneme dvěma napichovátky na jednohubky nebo pevnějším dřevěným párátkem. Obdobným způsobem můžeme vytvořit i květy z okurek. Velmi názorně je vše patrné v následujícím videu:

Zdroj: Youtube

Tip:

Tip:

Nakrojené ředkvičky vložíme do studené vody, nejlépe s kostami ledu. Květy se pak snáze rozevřou.

Myšky z ředkviček, vajíček, pomazánky či sýra

Oblíbenou dekorací z ředkviček jsou nejrůznější myšky. Kulaté plátky ředkviček jsou jako stvořené pro myší uši. Jako hlava myši poslouží ředkvička, ale může ji představovat na tvrdo uvařené vejce, trojúhelníček tvrdého sýra či pomazánka. Stačí pak jen naříznout otvory pro zasunutí plátků. Oči vytvoříme vložením hřebíčku či jiného koření do vajíčka. Pokud hlavu tvoří ředkvička, můžeme oči vyříznout a na čumáčku nechat konce nejmenších lístků. Jako vousy skvěle poslouží pažitka či kopr.

Další inspiraci jsme pro vás připravili na nástěnce Receptáře na Pinterestu: