Zdroje: kucharkaprodceru.cz, YouTube.com, magazin.recepty.cz
Není snad nikdo, kdo by nemiloval palačinky. Tyto jednoduché smažené placky, které je možné naplnit naslano i nasladko, jsou zkrátka jednoduchým, vděčným a lahodným pokrmem. Aby byly ale skutečně dokonalé, je třeba při jejich přípravě dodržet správný postup.
Těsto na palačinky
To nejklasičtější těsto na palačinky se skládá jen z několika surovin – z mouky, vajíčka, mléka a špetky soli. I přesto je ale velmi snadné se při jeho přípravě dopustit celé řady chyb. Protože obsahuje jen pár ingrediencí, mnozí mají za to, že jej zvládnou připravit i bez receptu „od oka”. To se ale ne vždy vyplácí. Aby se totiž s těstem dobře pracovalo, musí být tak akorát řídké a tak akorát husté. A toho v drtivé většině případů docílíte jen tehdy, když se budete přesně držet předepsaného receptu.
Cukr vynechejte
Spousta lidí pak do těsta také ráda přidává cukr, aby bylo těsto sladké. I to je ale velkou chybou. Při smažení totiž cukr v těstě začíná rychle karamelizovat, v důsledku čehož se pak palačinky velmi rychle připalují a lepí se na pánev. Cukr tedy zcela vynechejte. Přece jen palačinky na talíři dostatečně osladí džem nebo čokoládová pomazánka.
Aby se palačinky netrhaly
Při přípravě těsta vždy pracujte jen se surovinami, které mají stejnou teplotu. Vejce a mléko tedy vyndejte z chladničky alespoň o 30 minut dříve, než se pustíte do těsta. Tím zamezíte tomu, že se v něm budou tvořit hrudky. Mouku pak vždy používejte jedině hladkou. V případě polohrubé mouky by se totiž palačinky mohly při smažení trhat.
A nezapomínejte, aby těsto po vymíchání zhruba 30 minut odpočívalo v chladničce. Díky tomu totiž mouka nabobtná a bude se s těstem mnohem lépe manipulovat.
Věděli jste, že si můžete připravit i podstatně zdravější verzi palačinek? Stačí použít pohankovou mouku.
Postup najdete ve videu:
Recept na nejlepší palačinky
Aby byly palačinky co nejlepší, smažte je vždy na kvalitním sádle. To jim totiž dodá naprosto jedinečnou chuť. Pokud dodržíte všechna zmíněná pravidla, můžete si být jisti, že budou palačinky krásné a během chvilky se po nich jen zapráší.
Připravte si dostatečně velkou mísu a přes síto do ní prosejte 125 gramů hladké mouky. Do mouky vmíchejte špetku soli. V jiné nádobě společně rozmíchejte 300 mililitrů mléka se 2 vejci. Tekutou směs pak pomalu za stálého míchání metlou nalévejte do suché směsi, až vznikne těsto husté asi jako smetana. Pak mísu přikryjte například potravinářskou fólií a uložte ji na 30 minut do chladničky.
Následně si dostatečně rozehřejte pánev a nechte na ní zcela rozpustit 1/2 lžičky sádla. Těsto po vyjmutí z chladničky znovu promíchejte a můžete se pustit do smažení palačinek. S pomocí naběračky nalijte těsto do pánve a okamžitě s pánví začněte pohybovat ze strany na stranu, aby se těsto rozlilo po celém dně. Palačinky opékejte z obou stran dozlatova. Jakmile je hotovo, podávejte palačinky s oblíbeným džemem, sladkým tvarohem nebo jen tak posypané skořicovým cukrem.