Palačinky jsou rychlé a velmi chutné jídlo, které milují nejen děti, ale i dospělí. Hodí se jako sladká snídaně, svačinka, ale i chutný odpolední dezert. Pokud jejich přípravu chcete mít v malíčku, naučte se jednoduchý recept, jehož principem je metoda 3-2-1. Odměnou vám budou nadýchané palačinky, které si zachovají svou vláčnost i po vychladnutí.
Chcete umět připravit palačinku na 4 způsoby jako populární anglický kuchař? Podívejte se na toto YouTube video na kanálu Jamie Oliver:
Univerzální těsto na palačinky
Při přípravě palačinek je ze všeho nejdůležitější především poměr surovin. Množství mléka, vajec a mouky tvoří dobře vyvážené těsto, které je husté a tekuté. Zapamatujte si poměr 3:2:1, tedy 300 ml mléka, 2 vejce a 100 g hladké mouky, díky kterému budou palačinky vždy geniální. Toto množství surovin vám vystačí zhruba na osm tenkých palačinek, ale dle potřeby lze jednotlivé ingredience znásobit. Jednotlivé ingredience vymíchejte v naprosto hladké těsto.
Nasladko i naslano
Máte rádi sladkou i slanou verzi palačinek? V tom případě stačí do těsta přidat trochu cukru. Sladké těsto se vám může při smažení přilepovat, ale úspěšně tomu předejdete přidáním špetky mleté skořice, která dodá i jedinečné aroma. Pokud chcete servírovat palačinky naslano, osolte těsto špetkou soli.
Těsto nechte odpočinout
Po pečlivém smíchání všech surovin nechte palačinkové těsto alespoň půl hodiny odpočívat. Mouka do sebe vsákne vlhkost a palačinky budou ve výsledku krásně nadýchané. Tento krok proto nikdy nepřeskakujte a před smažením těsto ještě jednou promíchejte.
Můžete tvořit palačinky
Na smažení palačinek používejte jen malé množství tuku, nejlépe rostlinného původu. Pánev by měla být vždy předem rozpálená. Následně nalijte připravené těsto pomocí naběračky krouživým pohybem ruky na pánev a nechte ho roztéct po celé ploše pánve. Jakmile těsto ztuhne a palačinka se začne volně pohybovat po pánvi, obraťte ji a osmažte z druhé strany.
Palačinky dochuťte
V případě, že jste zvolili sladkou verzi palačinek, potřete je chutným džemem nebo marmeládou, vhodné jsou i sladké pomazánky a polevy. Stejně tak je vhodné čerstvé ovoce a trocha šlehačky. Pokud máte rádi palačinky slané, naplňte je například šunkou, sýrem nebo zeleninou.
Zdroje: www.kamzakrasou.sk, www.minibazar.cz