Známý český pekař a cukrář Josef Maršálek nasbíral za svého života již spoustu zkušeností i v několika různých zemí světa. Pyšnit se může i tím, že jeho cukrářské dovednosti mohli ocenit i členové britské královské rodiny, kteří jeho dezerty po dobu Maršálkova pobytu v Londýně ochutnali. Tento cukrář, kterého jsme mohli v letech 2020 a 2022 vidět i v roli porotce v televizní soutěži Peče celá země, vydal již několik svých vlastních kuchařek a přihlásit se můžete i na jeho kurzy pečení. Není nad to, přiučit se něčemu od skutečného profesionála. Třeba něco tak "jednoduchého", jako jsou zdánlivě obyčejné palačinky.

Na skvělý recept na palačinky se může podívat i na YouTube kanálu Vaříme s Kubíčkem:

Zdroj: Youtube

Důležité maličkosti

Josef Maršálek se podělil o svůj recept na palačinky, které se vám zaručeně povedou a už je nikdy nebudete chtít dělat jinak. V receptu, jehož původ můžeme hledat ve Francii, je perfektně vychytaný poměr surovin, a tak se nemusíme bát, že by se nám těsto příliš trhalo, nebo se v něm při smažení dělaly bubliny. A jak tedy na to?

Rozpuštěné máslo do těsta

V receptu nenajdeme žádné speciální či nezvyklé suroviny, o kterých bychom snad nikdy neslyšeli nebo je všechny neměli doma, a tak se do přípravy palačinek můžeme pustit rovnou a bez zbytečně dlouhých příprav.

Na 100 g hladké mouky si přichystáme 300 ml plnotučného mléka, 2 vejce a 50 g másla, které nejprve musíme nechat rozpustit. Do těsta nesmíme zapomenout dát asi 2 až 3 špetky soli a 30 g cukru. Žádný kypřicí prášek ani nic dalšího nebude potřeba.

Metla nebo mixér?

Teď už nám stačí jen všechny suroviny nasypat a nalít do větší mísy a důkladně je promíchávat tak dlouho, až vznikne krásné lité těsto bez jakýchkoli hrudek. K tomu je možné doporučit využití spíše tyčového mixeru, který nám zaručí dokonalé promíchání všech surovin, přičemž ale nebude do těsta všlehávat vzduch, čemuž se nevyhneme například při použití klasické metly.

Navíc s mixérem na rozdíl od metly budeme mít hotovo daleko rychleji a nebudou nás ani bolet ruce. Pak už stačí si jen na pánvi rozehřát trochu másla, aby se palačinky nepřichytávaly, a nalít tenkou vrstvu těsta na pánev.

S čím je máte nejraději?

Teď už nezbývá nic jiného, než tento jednoduchý, zato velmi oblíbený dezert téměř po celém světě, servírovat. Záleží už jen na vás, s čím si palačinky dáváte nejraději. Marmeláda, čokoláda, zmrzlina, čerstvé ovoce, nebo dokonce všechno dohromady?
Ať už tak nebo onak, přejeme vám dobrou chuť!

Související články

Zdroje: www.palacinky.org, www.region.rozhlas.cz, cs.wikipedia.org