Vlasta Burian se stal hvězdou první poloviny 20. století a nesmazatelně se zapsal do historie českého filmu. Díky svému životnímu elánu a osobitému projevu je výraznou osobností pro všechny generace dodnes.

Známým faktem je však i to, že měl Vlasta Burian vytříbené chutě. Byl nejen vášnivým jedlíkem, ale celkově miloval kvalitní gastronomii. A jaké palačinky měl nejraději?

Chcete znát nejlepší recept na palačinky jako od babičky? Podívejte se na YouTube video na kanálu Vaříme s Kubíčkem:

Zdroj: Youtube

Palačinky od Trejbala

Vlasta Burian si oblíbil palačinky, které mu servíroval zkušený šéfkuchař Jaroslav Trejbal. Když pracoval v kuchyni francouzského hotelu Chez Potin, dělali zde specialitu, která se nazývala Crépes La Bouche Fine. V překladu bývá často vyjádřeno jako „palačinky pro jemnou hubičku". A věřte, že jsou vynikající!

Luxus nejen v životě, ale i na talíři

Vlasta Burian prožíval život naplno a vzhledem ke své popularitě si mohl také dovolit náležitý blahobyt. Byl mužem, který miloval luxus! Nejenže vlastnil velkou vilu v Dejvicích, měl i krásné drahé auto, a dokonce i vlastního kuchaře! Byl jím již jmenovaný Jaromír Trejbal, který v té době díky svému talentu neměl v blízkém okolí odpovídající konkurenci.

Kuchařský mág Jaromír Trejbal

Jaromír Trejbal byl rodákem z Loun a vyrůstal jako mladší syn v rodině kováře. Místo studií, v kterých ho nemohla rodina podporovat, se Jaromír rozhodl pro profesi kuchaře. Prošel mnoha zkušenostmi v těch nejluxusnějších restauracích, a to i světového významu.

Pobýval dlouhý čas nejen ve Francii, ale proslavil se i na švédském královském dvoře nebo v paláci belgického krále Alberta I. Vlasta Burian Jaromíra Trejbala potkal ve vyhlášeném pražském lahůdkářství Lippert, kde se potkávaly významné osobnosti té doby.

Palačinky pro jemnou hubičku

Smíchejte v misce 120 ml mléka, 150 ml smetany, špetku soli, 2 lžíce cukru, 3 žloutky a 4 lžíce koňaku nebo rumu a následně veškeré ingredience vyšlehejte. Pak přidávejte postupně hladkou mouku podle potřeby, aby vám vzniklo hladké těsto palačinkové konzistence.

V tuto chvíli tvořte z těsta na předem rozpálené pánvi s trochou oleje nebo másla tenké palačinky, které opečte z obou stran. Každou z nich si poté rozložte na pracovní plochu a potřete z jedné strany pevným sněhem z bílků, do nichž jste zašlehali také 1 sáček vanilkového cukru.

Smažte podruhé

Potřenou stranou vložte opět palačinku do pánve, a ještě krátce ji usmažte. Nakonec potřete pomerančovým džemem, případně dodejte i kopeček šlehačky.

Související články

Zdroje: www.dadala.hyperlinx.cz, www.fresh.iprima.cz