Palačinky jsou kopií francouzských sladkých placek crêpes . Podle jedné legendy je do Rakouska-Uherska přinesl jistý šéfkuchař hraběte Esterházyho, který je „odkoukal“ na francouzském královském dvoře. Středoevropská palačinka byla ale kapánek jiná, než její původní předloha. Byla mnohem tlustší a kuchařský mistr ji servíroval v mnoha verzích. A na rozdíl od Francouzů se nebál experimentovat a klidně „placku“ pomazal ovocnou marmeládou. To byla lahůdka!
Připravte si palačinky pod taktovkou šéfkuchaře Romana Pauluse! Více v autorském videu Kuchyně Lídlu, kterou najdete na kanále YouTube.
Levné jídlo i před výplatou
Výhodou palačinek je jejich jednoduché provedení a také jejich nízká cena. Suroviny na palačinky totiž vždycky seženete, i když máte v peněžence jen pár drobných. Navíc jde o variabilní jídlo, které můžete servírovat na sladko i na slano. „U nás se palačinky jedí jen posypané skořicí a cukrem,“ říká čtenářka Viola z Prachatic a dodává, že výborná je i slaná varianta, kde se zúročí veškeré zbytky z lednice. Stačí do placky navrstvit zbytky salámu a zeleniny. Vše zasypat nastrouhaným sýrem, přeložit napůl a opéct. Večeři máte hotovou za pár minut!
Těsto jen z pár ingrediencí
Přestože recept na palačinky je jednoduchý, mnozí se stěžují, že se jim nedaří dělat placky dostatečně tenké nebo se připalují či trhají. Kouzlo tenkých palačinek je v těstě. Vyzkoušet můžete třeba i tento klasický recept. Jak na to: V míse vyšlehejte 2 vejce, špetku soli. Postupně do směsi přidávejte140 g hladké mouky a 250 ml mléka. Hotové těsto pořádně rozmíchejte, aby bylo bez hrudek a poté použijte na smažení.
Nezapomeňte na papírové utěrky
Palačinky se vám budou dobře smažit na teflonové pánvi, ke které se těsto nepřichytává. Na smažení použijte olej s trochou másla. Pak už stačí pánev rozehřát, na ní nalít trochu těsta tak, aby pokrylo celé dno. Palačinky osmažte po obou stranách. Hotové placky pak dejte na talíř, který jste vystlali papírovou utěrkou. Díky tomu se z nich vysaje přebytek tuku. Palačinky můžete naplnit čímkoliv, na co máte chuť. Výborně chutnají s čerstvým ovocem.
Jedna malá rada
Aby těsto na palačinky bylo krásně kypré, můžete do něj přidat i dvě či tři lžíce rumu. Kapka alkoholu dodá zákusku zvláštní šmrnc!